Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
De Windows Phone 8X is de eerste WP8-telefoon in Nederland.
De Windows Phone 8X is de eerste WP8-telefoon in Nederland.
Foto: HTC

Speels debuut voor Windows Phone 8

Review: HTC Windows Phone 8X

14 DEC 2012 Rolf Venema

GEEN - Met Windows Phone 7 wist ontwikkelaar Microsoft niet echt het mobiele landschap op zijn kop te zetten. Het bedrijf laat het er echter niet bij zitten en kwam dit jaar met versie 8 op de proppen. Het eerste toestel dat met dit systeem in ons land beschikbaar is, is de HTC Windows Phone 8X.

Het design is speels, waarmee HTC zich afzet tegen huidige trends.
Het design is speels, waarmee HTC zich afzet tegen huidige trends.
Foto: HTC
Het toestel is ook in andere - opvallende - kleuren beschikbaar.
Het toestel is ook in andere - opvallende - kleuren beschikbaar.
Foto: HTC

Design

Het eerste wat me opvalt bij het in handen houden van de WP8X, is het design. Het lijkt erop dat HTC een beetje inspiratie bij Nokia heeft opgedaan, want net als de Lumia's van zijn Finse concurrent is de 8X een kleurrijke telefoon met een speels uiterlijk. De versie die ik heb getest, was donkerblauw. Het is niet helemaal mijn kleur, maar ik ben wel blij dat steeds meer bedrijven afstappen van het zwart/wit/grijs-palet dat de afgelopen jaren zo populair is geworden. Een gadget mag wat mij betreft gewoon leuk en speels zijn om te zien en dat is de 8X zeker.

Het toestel ziet er redelijk slank uit, al is dat voor een deel gezichtsbedrog. De randen van het apparaat zijn namelijk platter dan het midden, waardoor hij dunner lijkt dan hij echt is. Leg hem naast een iPhone 5 en het is meteen duidelijk dat de Apple-telefoon dunner is. Hij ligt desalniettemin lekker in de hand.

HTC heeft één grote fout gemaakt bij het ontwerp van de 8X en dat is de plaatsing van de knoppen. Aan de rechterbovenkant bevindt zich de standby-knop, terwijl aan de rechterkant de volumeknoppen en een speciale cameratoets aanwezig zijn. Het probleem is dat je bij het indrukken van de standby-knop met de muis van je hand vaak ook de cameratoets indrukt. Dat resulteerde er in mijn geval in dat ik in veel gevallen voor het in standby zetten van de telefoon, eerst de camera-applicatie opende. Het is een klein foutje, maar ik moest er wel even aan wennen.

Hardware

Onder de motorkap vinden we een dual core Snapdragon-processor die geklokt is op 1,5GHz. Het is niet de snelste processor die op dit moment beschikbaar is, maar het voldoet in de praktijk prima. Het werkgeheugen van 1GB helpt ongetwijfeld ook, want tijdens het gebruik ben ik vrijwel geen stotteringen of extreem lange laadtijden tegengekomen. Sterker nog: ik was blij verrast met hoe snel alles op deze telefoon gaat.

Wel jammer is dat het niet mogelijk is om het opslaggeheugen van 16GB uit te breiden met een microSD-kaart. 16GB is niet zoveel meer tegenwoordig, dus wat meer ruimte was fijn geweest. Toegegeven, je krijgt 7GB opslagruimte in Microsofts cloud-dienst SkyDrive, maar om hierbij te kunnen moet je wel data te verstoken.

Het scherm, dat een resolutie heeft van 1280 bij 720 pixels, is helder en scherp. Wel zijn de kleuren wat flets vergeleken bij het scherm van de iPhone 5 of HTC's eigen One X. Dat merkte ik echter alleen toen ik ze naast elkaar legde en ze direct kon vergelijken.

Kijk hier voor de complete lijst met specificaties.

Windows Phone 8


En dan het besturingssysteem. De WP8X is de eerste telefoon die in Nederland beschikbaar is met dit nieuwe OS. Zelf was ik best te spreken over Windows Phone 7 en zijn directe opvolger, 7.5. Vooral het strakke en kleurrijke design, dat Microsoft nu in bijna al zijn producten heeft, sprak me aan.

Dat is in WP8 niet veranderd. Het hele systeem voelt direct bekend aan en alle functies die je van een moderne smartphone mag verwachten, zijn aanwezig.  

Sterker nog, er zijn maar een paar nieuwtjes dingen die echt opvallen. Belangrijkste is de mogelijkheid om het thuisscherm nog meer naar believen aan te passen. Elk icoontje kan nu drie formaten aannemen: één klein blokje, een vierkant ter grootte van vier kleinere blokjes of een langwerpige rechthoek dat de plek van acht kleine blokjes inneemt. Hierdoor kun je de apps die belangrijk zijn groter maken, terwijl je programma's die je niet heel vaak gebruikt, een beetje kan wegstoppen. Het is een goed systeem dat op een effectieve manier het midden houdt tussen de mogelijkheden van de iPhone en Android-telefoons.

Een zeer handig nieuwtje is dat de Zune-applicatie op Windows niet meer nodig is. Ik was blij verrast toen ik de WP8X op mijn computer aansloot en ik gewoon via de Verkenner bij het geheugen kon.

Minder praktisch is de ‘Kamers’-mogelijkheid in de Personen-app. Theoretisch is het via deze functie mogelijk om te chatten en bestanden te delen met bepaalde groepen mensen. Zo kun je bijvoorbeeld met collega's aan een project werken door via een ‘kamer’  ideeën en documenten uit te wisselen. Helaas moet iedereen dan wel een WP8-telefoon bezitten om volledig gebruik te kunnen maken van alle mogelijkheden, en dat zit er simpelweg nog niet in. Leuk geprobeerd, maar een beetje naïef van Microsoft.

Apps


Een probleem dat Windows Phone 7 plaagde, is nog wel aanwezig met versie 8: het gebrek aan apps. Toegegeven: Microsoft heeft zijn best gedaan en voor vrijwel alle belangrijke applicaties die ik op mijn iPhone gebruik, zijn wel alternatieven te vinden. Facebook en Twitter hebben eigen applicaties, SkyDrive vervangt op een capabele manier clouddiensten als DropBox en er zijn best leuke games te vinden in de Windows Phone Store. Tot zover een hele verbetering dus.

Het probleem is alleen dat WP8 voor bijna geen enkele appontwikkelaar een prioriteit is. Als al mijn vrienden een nieuwe game spelen, zoals eerder dit jaar gebeurde met Draw Something of Wordfeud, dan zit ik er met mijn Windows-telefoon een beetje beteuterd bij. Het is dan maar hopen dat de ontwikkelaars eraan toe komen om ook een versie voor mijn toestel te maken. En als dat een half jaar later alsnog gebeurt, is mijn hele kennissenkring alweer overgestapt op de volgende iPhone- of Android-hype.

Het is een lastig probleem voor een - relatief - nieuw besturingssysteem. Zonder apps geen marktaandeel, maar zonder marktaandeel ook geen apps. Het is Microsoft moeilijk aan te rekenen, en HTC al helemaal niet. Toch is het wel een punt van overweging voor de consument, want zo'n telefoon kost wel €500.

Conclusie

De Windows Phone 8X is een prima toestel dat vrijwel alles doet wat je tegenwoordig van een smartphone mag verwachten. WP8 als systeem is dan wel geen grote sprong ten opzichte van versie 7, het voegt wel enkele waardevolle nieuwe functies toe. En zelf vind ik het design van het hele systeem strakker en mooier dan dat van de concurrentie.

De enige vraag die je je als potentiële koper moet stellen, is deze: wil ik de komende tijd de nieuwste apps kunnen gebruiken? Zo ja, dan ben je beter uit met een iPhone of Android-toestel. Geef je daar niet zoveel om, dan heb je aan de WP8X een prima nieuwe smartphone.

Prijs en vergelijkbare toestellen

De HTC Windows Phone 8X heeft een adviesprijs van €549, maar is in de meeste webshops al voor rond de €500 te vinden.

HTC heeft ook een iets goedkopere WP8-telefoon op de markt gebracht, de Windows Phone 8S. Deze is voor rond de €300 te vinden, maar heeft een minder goed scherm en zwakkere hardware.

Gebruikers die liever een Android-telefoon kiezen, kunnen met de Galaxy S III van Samsung (€529) of de HTC One X (€509) uit de voeten. U

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
NO2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%