Exclusieve artikelen van de Telegraaf redactie

Dan toch maar een thuiskopieheffing

19 DEC 2012

DEN HAAG - Het wordt of de thuiskopieheffing of een downloadverbod. Een goed alternatief voor deze twee manieren om de rechthebbenden op te kopiëren of te downloaden materiaal tegemoet te komen, is er niet of nauwelijks. Dat staat in een brief van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) woensdag aan de Tweede Kamer.

Foto: ANP

De VVD stelde dinsdag de stemming uit over een motie van PvdA en D66 tegen een downloadverbod. Die leek het te gaan halen. „Maar dan is er geen way out meer voor de thuiskopieheffing”, aldus liberaal Joost Taverne. Hij hoopte dat de staatssecretaris nog een alternatief kon bedenken, maar die is daarin niet geslaagd. Over de kansrijke motie wordt nu donderdag gestemd, waardoor het dus waarschijnlijk zal uitdraaien op de heffing.

In Noorwegen hebben ze wel een alternatief: daar halen ze geld binnen voor de rechthebbenden via de belastingen, maar dat vindt Teeven 'een onbegaanbare weg'. Deze zou immers iedere internetgebruiker treffen, hoe die het internet ook toepast. Hij vraagt zich ook af of deze manier wel zou stroken met het Europese recht.

Een thuiskopieheffing betekent een toeslag op apparaten als smartphones, cd's en dvd's. Van die toeslag kunnen dan de rechthebbenden van het te kopiëren materiaal worden betaald. De toeslag moet echter ook worden betaald door bijvoorbeeld mensen die hun smartphone alleen gebruiken om te bellen en maakt dus ook niet iedereen gelukkig.

17.4 °C
NO3
 
files 289
169 km.
Beurs AEX
AEX 450.94
+ / - +0.41%