Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: TOALA OLIVARES, CRIS

Downloadverbod definitief van de baan

20 DEC 2012

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft donderdag een motie van PvdA en D66 tegen een downloadverbod aangenomen. Het was een keus tussen thuiskopieheffing of een downloadverbod. Een goed alternatief voor deze twee manieren om de rechthebbenden op te kopiëren of te downloaden materiaal tegemoet te komen, is er volgens staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) niet.

In Noorwegen is er wel een alternatief: daar halen ze geld binnen voor de rechthebbenden via de belastingen, maar dat vindt Teeven „een onbegaanbare weg”. Deze zou immers iedere internetgebruiker treffen, hoe die het internet ook toepast. Hij vraagt zich ook af of deze manier wel zou stroken met het Europese recht.

Een thuiskopieheffing betekent een toeslag op apparaten als smartphones, cd's en dvd's. Van die toeslag kunnen dan de rechthebbenden van het te kopiëren materiaal worden betaald. De toeslag moet echter ook worden betaald door bijvoorbeeld mensen die hun smartphone alleen gebruiken om te bellen en maakt dus ook niet iedereen gelukkig.

Initiatiefnemer van de motie Kees Verhoeven van D66: „De Tweede Kamer kiest er gelukkig duidelijk voor om de broodnodige modernisering van het auteursrecht te zoeken binnen de grenzen van internetvrijheid. We moeten toe naar vergroting van het legaal aanbod, door nieuwe online verdienmodellen. Een downloadverbod lost het probleem van onbetaald downloaden niet echt op en zorgt hoe dan ook voor problemen als inperking van privacy van individuele gebruikers.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%