Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Internetpiraat Dotcom lanceert nieuwe site

19 JAN 2013

AUCKLAND - Kim Dotcom, de extravagante oprichter van de verboden illegale downloadsite Megaupload, lanceert zondag een nieuw project. De site biedt gebruikers gratis opslagruimte aan voor bijvoorbeeld foto's en muziek- en videobestanden. Volgens Dotcom is zijn nieuwe site Mega.co.nz legaal en zijn pogingen om de website te sluiten „zinloos”.

Een jaar geleden vielen Nieuw-Zeelandse antiterreurtroepen Dotcoms gigantische villa binnen. Terwijl helikopters boven het landgoed cirkelden werd op verzoek van de Amerikaanse FBI beslag gelegd op bewijs in verband met Megaupload. Dotcom belandde in de gevangenis, maar kwam op borgtocht vrij. De huiszoeking was illegaal en de inlichtingendiensten hadden hem niet mogen bespioneren.

De Amerikaanse justitie wil Dotcom en drie anderen vervolgen. Onder de verdachten is de oud-Zwollenaar Bram van der K. Megaupload zou vele miljoenen hebben verdiend door illegale kopieën van auteursrechtelijk beschermde films, muziek en software te verspreiden. De sitebeheerders zeggen dat ze alleen virtuele opslagplekken hebben verkocht en dat ze niet verantwoordelijk zijn voor wat anderen daarmee doen.

Dotcom heeft laten weten dat hij de lancering van de nieuwe site gaat vieren op zijn landgoed met onder meer een groot doolhof, levensgrote beelden van giraffen en een neushoorn en een villacomplex van 25 miljoen dollar.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.0 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%