Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
BlackBerry-topman Thorsten Heins toont de nieuwe smartphones Z10 en Q10.
BlackBerry-topman Thorsten Heins toont de nieuwe smartphones Z10 en Q10.
Foto: AFP

Nieuwe start voor BlackBerry

30 JAN 2013 Rolf Venema

Londen - Smartphonefabrikant RIM heeft de lei helemaal schoongeveegd en begint met zijn nieuwe BlackBerry-toestellen helemaal opnieuw. Naast de twee nieuwe smartphones en een compleet nieuw besturingssysteem, BlackBerry 10, heeft het bedrijf ook aangekondigd voortaan als BlackBerry door het leven te gaan.

BlackBerry Z10
BlackBerry Z10
Foto: BlackBerry
Virtuele toetsenbord  van de Z10
Virtuele toetsenbord van de Z10
Foto: Bloomberg
BlackBerry Q10
BlackBerry Q10
Foto: BlackBerry

De eerste telefoon, de Z10, heeft een 4,2 inch groot aanraakscherm met een resolutie van 1280 bij 768 pixels, een 1,5GHz dual core processor en 2GB aan werkgeheugen. De Q10 heeft een iets kleiner scherm (3,1 inch en 720 bij 720 pixels), maar bevat wel een fysiek qwerty-toetsenbord zoals de toestellen waar BlackBerry in het verleden zoveel succes mee had. Via het keyboard kan vanaf het thuisscherm direct naar een app worden gezocht.

De kracht van beide apparaten ligt echter in BlackBerry 10, het nieuwe besturingssysteem waarmee BlackBerry de strijd aangaat met iOS van Apple en Android van Google. De software doet enkele dingen die de concurrentie nog niet kan. Zo worden in de BlackBerry Hub alle berichten die een gebruiker krijgt, verzameld. Of het nou om sms'jes, privéberichten via Twitter of Facebook of e-mails zijn: ze zijn allemaal vanuit de Hub te bekijken en te behandelen. In de app zijn ook de agenda's te zien

Een ander nieuw snufje is BlackBerry Flow. Deze techniek stelt gebruikers in staat via gebaren te bladeren tussen verschillende apps en ondertussen de BlackBerry Hub in het oog te houden om te zien of er nieuwe berichten zijn binnengekomen. Door een app iets naar rechts te ‘trekken’ is het zelfs mogelijk om te zien van wie de ingekomen berichten afkomstig zijn. BlackBerry Remember is een archiveringsapp waarin notities en andere dingen bewaard kunnen worden voor later gebruik.

De camera-app van BB10 heeft ook een opvallend snufje: de mogelijkheid om terug in de tijd te gaan. De camera maakt in feite meerdere foto's tegelijkertijd waardoor de gebruiker een deel van een prent kan corrigeren. Als iemand net met zijn ogen knipperde toen de foto werd genomen, kan dit deel uit een iets daarvoor genomen foto gebruikt worden. Er zijn ook Instagram-achtige fotofilters zijn aanwezig om foto’s mee te bewerken. Storymaker is een plakboek-app, waarmee foto's, video's en andere zelfgemaakte content samengebracht kan worden in een diashow.

BlackBerry lijkt ook veel aandacht aan het virtuele toetsenbord te hebben besteed. Het toetsenbord op de Z10 ziet eruit als een keyboard van een 'traditionele' BlackBerry. Tijdens het typen probeert de software te voorspellen welke woorden de gebruiker bedoelt, waarna deze met een veeg van de vinger geselecteerd kan worden. Het is geen nieuw concept, maar de methode van BlackBerry werkt volgens het bedrijf vlotter dan bij concurrerende toestellen. Verder herkent het automatisch de taal waarin je typt en met een veeg naar beneden toe komt het numerieke toetsenbord naar voren.

Tenslotte kent het systeem BlackBerry Balance. Dit stelt gebruikers in staat om tussen een ‘persoonlijke’ modus en een ‘werkmodus’ te schakelen. In de persoonlijke stand kunnen alle apps geïnstalleerd worden die er beschikbaar zijn, terwijl de werkgever meer controle heeft over de werkstand. In deze laatste modus wordt de beveiliging van gegevens ook een tandje omhoog geschroefd.

Natuurlijk is een mobiel platform niets zonder apps en BlackBerry heeft er het afgelopen jaar dan ook alles aan gedaan om ontwikkelaars te paaien. Zangeres Alicia Keys, schrijver Neil Gaiman en filmregisseur Robert Rodriguez zijn aangetrokken om samen met ontwikkelaars te werken aan nieuwe, nog onaangekondigde, apps. Het bedrijf zegt inmiddels meer dan 70.000 apps klaar te hebben staan voor BlackBerry 10. Hoewel dat geen recordaantal is, is het voor een compleet nieuw besturingssysteem netjes. Onder andere Skype, WhatsApp en Angry Birds zijn te vinden in de winkel.

De BlackBerry Z10 is het eerste toestel dat beschikbaar zal zijn en is waarschijnlijk vanaf begin februari te koop in Nederland. Wanneer de Q10 verschijnt en wat de adviesprijzen zijn voor beide toestellen, is nog niet bekend.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%