Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Veel jongeren met nare internetervaring

05 FEB 2013

LEIDSCHENDAM - Twee derde van de jongeren tussen 12 en 16 jaar heeft vorig jaar een vervelende ervaring gehad op internet. Noemden de tieners voorheen gepest worden als meest vervelende ervaring, nu is dat online benaderd worden door een wildvreemde met bijvoorbeeld seksueel getinte verzoeken.

Foto: Sire

Dat blijkt uit een onderzoek van Digibewust, een organisatie die veilig gebruik van internet, computer, mobiele telefoons en andere digitale middelen stimuleert. De resultaten van het onderzoek onder 410 jongeren en 232 ouders worden dinsdag bekendgemaakt op een talkshow in de Haagse sociëteit De Witte. Deze heeft plaats ter gelegenheid van de internationale Safer Internet Day die dit jaar in het teken staat van verantwoordelijkheid.

Van de ondervraagde jongeren zegt 46 procent benaderd te zijn door onbekenden. Het ging bijvoorbeeld om verkooppraatjes, pesten of het zogenoemde grooming. Hierbij doen volwassenen zich voor als jongeren en zoeken contact in chatrooms of via social media. Rondom Valentijnsdag (14 februari) zal de politie hier extra aandacht voor vragen en zullen de resultaten van een onderzoek naar grooming worden gepubliceerd.

Andere veel genoemde nare ervaringen op internet zijn het hacken van een account (21 procent), pesten via social media (19 procent) en online opgelicht worden (14 procent). Ook repten de jongeren over discriminatie, bedreiging en verspreiding van vervelende filmpjes.

Een jaar geleden werd de website meldknop.nl opgericht waar jongeren terecht kunnen met problemen en nare ervaringen op internet. De website is inmiddels 100.000 keer bezocht. Volgens Digibewust kennen 2 op de 10 jongeren de site.

Uit het onderzoek van Digibewust blijkt verder dat ouders weinig besef hebben van het onlineleven van hun kinderen. Zo denken ouders dat slechts 13 procent van de jongeren dagelijks een paar keer per uur thuis internet gebruikt. De realiteit is dat 32 procent elke dag een paar uur online is.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%