Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Claimemissie bij KPN wekt woede beleggers

06 FEB 2013

AMSTERDAM - De KPN-top heeft het met de aangekondigde claimemissie van €4 miljard om de schuld te drukken, verbruid bij beleggers. Zij vrezen 100% verwatering van hun aandelen en deden deze gisteren in de uitverkoop. „We moeten dit doen om te kunnen blijven investeren”, zegt topman Eelco Blok. Veeg teken is dat de steenrijke grootaandeelhouder Carlos Slim niet meteen rugdekking gaf aan Blok.

De aanstaande KPN-emissie, uitgifte van nieuwe aandelen, is de grootste kapitaaltransactie in Nederland sinds World Online naar de beurs ging, rond de millenniumwisseling. Het aandeel KPN daalde gisteren bijna 16%, de grootste daling binnen een dag in 19 jaar tijd. Beleggers zijn bang dat grootaandeelhouder Slim (28%-belang) de emissie niet steunt. Omdat hij niet direct zijn zegen gaf, ontstond de twijfel bij beleggers. „We hebben het voorstel nog in beraad”, stelde een woordvoerster van zijn América Móvil, dat inhoudelijk nog niet wilde reageren op de kwestie.

De claimemissie is nodig na tegenvallende bedrijfsresultaten, vanwege de hoge schuld. Weliswaar verkocht het telecombedrijf zijn antennes in België en Duitsland, en deed het onderdeel Getronics Internationaal van de hand. Maar die opbrengsten wegen niet op tegen het weglopen van consumenten in Nederland.

„De omzet in mobiel bellen is dramatisch teruggelopen”, oordeelt analist Tim Poulus (Telecompaper) over de 8,6% lagere kwartaalomzet van KPN op jaarbasis.

Het lopende bedrijfsresultaat wordt ook gedrukt door de investering van €1,35 miljard waartoe KPN zich in de frequentieveiling voor een sneller 4G-netwerk liet verleiden. KPN rolt dat al uit, terwijl Vodafone, T-Mobile en Tele2 in Nederland nog moeten beginnen. In omliggende landen, Duitsland en Groot-Brittannië voorop, hebben telecombedrijven hun 4G-abonnementstarieven echter afgeprijsd.

Lees meer in De Telegraaf van woensdag.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.3 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - 0.0%