Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: tlg

Spoorvervoerders bezorgd over 4G-netwerk

13 FEB 2013

DEN HAAG - Spoorvervoerders hebben een formeel bezwaar ingediend bij het Agentschap Telecom over de veiling van de frequenties van het 4G-netwerk, meldde werkgeversorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) woensdag. Zij maken zich zorgen over de gevolgen die de ingebruikname van de frequenties voor mobiele telefonie kan hebben voor de veiligheid op het spoor.

In de geveilde vergunningen hadden volgens KNV duidelijke voorwaarden moeten worden opgenomen om interferentie met aangrenzende frequenties te voorkomen. Die zijn namelijk gereserveerd voor de communicatie van treindiensten. Spoorvervoerders zijn bang dat er straks storing kan ontstaan in de verbinding tussen automatische treinbeveiligingssystemen, machinisten en de verkeersleiding.

KNV rekent hierdoor op een schadepost van circa 100 miljoen euro, terwijl de Nederlandse overheid bij de frequentieveiling een bedrag van 3,8 miljard euro heeft opgehaald. De werkgeversorganisatie wil dat telecomaanbieders worden verplicht maatregelen te nemen om interferentie te voorkomen.

„Als een bedrijf gasboringen uitvoert en scheuren in huizen veroorzaakt, worden de kosten gedekt vanuit de gasbaten. Hetzelfde moet gelden voor kosten en baten bij GSM-frequenties en locomotieven”, zegt Ad Toet, directeur van KNV. Vorig jaar uitten ProRail, de NS, en andere spoorvervoerders ook al zorgen over de frequentieveiling, maar daaraan werd door het kabinet volgens hem onvoldoende gehoor gegeven.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.73
+ / - +0.97%