Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Boete Henk Krol voor hack

15 FEB 2013

Tweede Kamerlid Henk Krol (50PLUS) is vrijdag veroordeeld tot 750 euro boete voor inbraak bij de internetsite van het Brabantse laboratorium Diagnostiek voor U. De rechtbank in Den Bosch vindt dat hij te ver is gegaan omdat hij na de ontdekking dat hij eenvoudig kon inloggen, meteen naar de media is gestapt en het laboratorium te weinig tijd heeft gegeven om te reageren.

Foto: LIGTENBERG, SERGE

Tegen Krol was 750 euro boete onvoorwaardelijk plus 750 euro boete voorwaardelijk geëist. De rechtbank legt de voorwaardelijke boete niet op, omdat de rechtbank niet gelooft dat er een kans op herhaling is.

De site van Diagnostiek voor U is bedoeld voor medische professionals en bevat de medische gegevens van duizenden Brabanders. Krol kreeg de inloggegevens via een vrijwilliger en lid van 50PLUS, die een code had gehoord van zijn psychiater. Krol wilde de slechte beveiliging van de site aantonen. De rechtbank twijfelt niet aan zijn goede bedoelingen. En voor zover de politicus en toenmalig journalist heeft ingelogd, enkele patiëntgegevens zag en uitprintte, was dat gerechtvaardigd en verdedigbaar, oordeelde de rechter.

Over de beveiliging van de internetsite doet de rechter geen harde uitspraken. De rechter constateert dat er geen sprake was van een technisch mankement maar dat één gebruiker onzorgvuldig was met zijn inloggegevens.

Een schadeclaim van 1000 euro werd niet toegewezen omdat niet eenvoudig is te beoordelen of er een verband is tussen de vermeende schade en de computerinbraak en mogelijke eigen schuld van Diagnostiek voor U.

De veroordeling van de fractievoorzitter van 50PLUS heeft geen gevolgen voor zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer.

De rechter legde de medeverdachte die aan Krol de inloggegevens gaf, een voorwaardelijke boete van 250 euro op.

Het Openbaar Ministerie is niet ontevreden over het vonnis, maar denkt nog na over een eventueel hoger beroep.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.9 °C
ONO2
Beurs AEX
AEX 527.78
+ / - -0.05%