Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Bloomberg

Verdere daling prijs smartphone

25 FEB 2013 Alfred Monterie

BARCELONA - Smartphones worden steeds goedkoper, mede omdat de fabrikanten nieuwe markten willen openbreken. Ook consumenten in snel opkomende economieën moeten tot dit soort telefoons worden verleid.

Dit bleek gisteren aan de vooravond van het Mobile World Congress, het jaarlijkse treffen van de telecombranche in Barcelona.

Vooral Chinese ondernemingen komen met uiterst goedkope modellen voor de massa. De populariteit van smartphones in de derde wereld laat zich met name verklaren uit de mogelijkheid tot internetbellen en mobiel betalen, zo blijkt uit onderzoek van Accenture.

Mobiele communicatie is nog steeds een enorme groeimarkt. Vorig jaar werden wereldwijd 695 miljoen toestellen verkocht. In 2016 kan dit aantal verdubbeld zijn, zo voorspelt marktonderzoeker Canalys. Komend voorjaar maken toestellen hun opwachting die voorzien zijn van 5 inch schermen, 4G, processoren met vier rekenkernen en 13 megapixel camera’s. Een andere innovatie is het flexibele scherm. Dat kan je weliswaar niet in een broekzak oprollen, maar wel ongestraft op de grond laten vallen. Samsung kondigde een 8 inch versie van haar tablet Galaxy Note aan.

Opvallend was het debuut van Firefox. Achttien mobiele operators in negen landen zorgen er voor dat dit besturingssysteem van de open software stichting Mozilla een vliegende start maakt. Onder meer Alcatel, Huawei, LG en ZTE gaan toestellen op basis van dit platform bouwen. Volgens adviesbureau Ovum heeft zelfs Android niet zoveel ondersteuning in een vroege fase van ontwikkeling gehad. Voor Microsoft's Windows Phone 7 waaraan Nokia haar lot heeft opgehangen, en het in zwaar weer verkerende BlackBerry betekent dit een extra bedreiging.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.8 °C
ZW2
Beurs AEX
AEX 525.89
+ / - +0.62%