Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
De goedkope Nokia 105.
De goedkope Nokia 105.
Foto: Nokia

Nokia komt met een mobieltje van 15 euro

25 FEB 2013

GEEN - Nokia, de Finse producent van mobiele telefoons, heeft op het Mobile World Congress in Barcelona een mobieltje met een prijskaartje van € 15,- gepresenteerd. Andere nieuwtjes van Nokia zijn een mobieltje met beperkte internetfaciliteiten van 65 euro en twee nieuwe telefoons in de Lumia-serie.

De twee goedkoopste mobieltjes zijn bedoeld voor het instapsegment en ontwikkelingslanden.

Nokia 105

De goedkoopste, de Nokia 105, wordt uitgebracht in twee kleuren, cyaan en zwart, en gaat dus voor slechts 15 euro over de toonbank. Deze eenvoudige telefoon is dan ook speciaal bedoeld voor ontwikkelingslanden en opkomende economieën. Het toetsenbord is spatwater- en stofdicht. Het toestel heeft een fm-radio aan boord en beschikt verder over een zaklampfunctie. Omdat in ontwikkelingslanden niet overal stroom voorhanden is om het toestel op te laden zou de 105 een stand-by-tijd hebben van meer dan twee weken. Het is niet bekend of het toestel ook in Europa wordt uitgebracht.

Nokia 301

De andere voordelige Nokia, de 301, die dus 65 euro gaat kosten, zal in vijf verschillende kleuren verkriigbaar zijn, en er komt een versie die dual-sim ondersteund. Dit toestel is uitgerust met een 2,4 inch scherm met een resolutie van 320x240 pixels. De browser die wordt toegepast is dezelfde browser als bij Nokia Asha-telefoons. Door de internetdata te comprimeren leidt  dat tot minder dataverbruik. De telefoon heeft ondersteuning voor hd-voice, waardoor achtergrondgeluid wordt gefilterd en gesprekken beter moeten klinken. Met 'Slam' kunnen foto's via bluetooth worden gedeeld door de telefoons tegen elkaar aan te houden. Het toestel heeft een 3,2-megapixelcamera zonder flits en 256MB opslaggeheugen aan boord, het geheugen kan met een micro-sd-kaart worden uitgebreid. Vanaf het tweede kwartaal van dit jaar zal het toestel in 120 landen verkrijgbaar zijn.

Lumia 520

De Lumia 520 wordt de goedkoopste Windows Phone 8-telefoon van Nokia. Dit model zal in vier kleuren verkrijgbaar zijn: geel, cyaan, wit en rood. Door het cover van het toestel te wisselen zijn meer kleurtjes mogelijk. Dit toestel is uitgerust met een 4"-scherm, met een resolutie van 800x480 pixels. Opvallend is dat het toestel ook bediend kan worden met handschoenen aan. De camera is een 5-megapixelexemplaar. Het toestel draait op een dualcore-processor van 1GHz en het werkgeheugen bedraagt 512MB. Verder is er 8GB opslaggeheugen, dat uit te breiden is door middel van een micro-sd-kaart. Dit toestel zal vanaf het tweede kwartaal in Europa verkrijgbaar zijn voor een adviesprijs van 139 euro.

Lumia 720

Voor een adviesprijs van 249 euro zal de Lumia 720 verkrijgbaar zijn. Een midrange unibody-toestel met een Clear Black-scherm met diagonaal van 4,3". De resolutie van het scherm is 800x480 pixels en ook dit scherm kan met handschoenen aan worden bediend. Verder is er een speciale laag op het scherm aangebracht waardoor het scherm beter af te lezen zou zijn onder verschillende kijkhoeken. Het gebruikte glas is Gorilla Glass 2 dat behoorlijk krasvast is. De toegepaste processor is een MSM8227-dualcore-processor van Qualcomm die op 1GHz draait. Het geïnstalleerde werkgeheugen bedraagt 512MB en is er 8GB opslaggeheugen aanwezig. De camera is een 6,7-megapixelcamera met een Carl Zeiss-lens. De camera kan filmen met een maximale resolutie van 720p met 30fps. De Lumia 720 heeft wel nfc aan boord en kan draadloos worden opgeladen met een optionele cover. Het toestel is ook met een frontcamera met een resolutie van 1,3 megapixels uitgerust.

Nokia heeft verder de route- en locatie-apps voor zijn Lumia-lijn hernoemd naar HERE maps, HERE drive en HERE transit. Nokia HERE is een gratis navigatie-app die beschikbaar is voor iOS en Android. De app biedt autonavigatie, looproutes en hulp voor het openbaar vervoer.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
14.4 °C
ZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%