Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Bill Gates in de video.
Bill Gates in de video.
Foto: Screendump van Code.org

Gates, Zuckerberg en Dorsey in non-profit film om kinderen aan te moedigen te leren programmeren

27 FEB 2013

GEEN - Bill Gates, Facebook CEO Mark Zuckerberg en Twitter mede-oprichter Jack Dorsey, drie zeer succesvolle mensen uit de computerindustrie zijn te zien in een nieuwe video van de non-profit informatica onderwijsinstelling Code.org van de Partovi broers. Het gaat om een film die dient ter ondersteuning van een online video campagne om ouders te stimuleren om meer computerprogrammeer onderwijs te eisen van scholen.

Toen Hadi en Ali Partovi in 1984 vanuit Iran naar Amerika emigreerden, sliepen ze samen met hun ouders in één krappe kamer en moesten hun ouders al hun spaargeld aanspreken om de jongens de kans te geven om goed onderwijs te volgen.

Nu bijna 30 jaar later, maken de tweelingbroers deel uit van de elite van de tech industrie, nadat ze mede door hen opgerichte bedrijven aan Microsoft en News Corp's MySpace hebben verkocht. Bovendien waren ze zo slim om al in een vroeg stadium te investeren in Facebook, Dropbox en Zappos.

Volgens Hadi Partovi is zijn eigen succes in de tech wereld vooral te danken aan een vroege interesse in computers en het leren schrijven van software, door middel van programmeercode. Toen bleek dat ze daarin uitblonken zag de tweeling kans kennis te maken met invloedrijke vrienden die hen weer verder hielpen.

"Helaas is de mogelijkheid je te bekwamen als computerprogrammeur maar op een fractie van de Amerikaanse middelbare scholen mogelijk," zegt Hadi Partovi.

"Natuurlijk is het de droom van elke Amerikaanse jongen of meisje om als het ware de volgende Mark Zuckerberg te worden. De tragedie is dat de vaardigheden die daarvoor nodig zijn echt niet moeilijk te leren zijn, maar dat slechts 10 procent van de scholen informatica cursussen aanbiedt, en dit zijn meestal nog de bevoorrechte scholen," aldus Partovi.

Na hun afstuderen en het behalen van het informatica diploma van Harvard in 1994, ontwikkelden de Partovi broers LinkExchange. Dit bedrijf verkochten ze in 1998 aan Microsoft voor een bedrag van 250 miljoen dollar.

Hadi was vervolgens mede-oprichter van Tellme Networks, een telefoonmaatschappij, terwijl Ali iLike oprichtte, een muziekservice die als een van de eerste apps werd geïntegreerd in Facebook.

De campagne van de Partovi's komt op een moment dat deskundigen waarschuwen dat er een nieuwe digitale kloof dreigt te ontstaat tussen werkzoekenden die over vaardigheden zoals pogrammeren beschikken en degenen die dat niet kunnen. Daarbij wijzen ze ook op statistieken waaruit blijkt dat programmeren tot de beter betaalde banen behoort.

En in zijn State of the Union toespraak deze maand, beloofde President Obama de Amerikaanse middelbare scholen te zullen gaan hervormen zodat ze beter zullen voldoen aan de eisen van een high-tech economie. Ook burgemeester van New York Michael Bloomberg liet deze week weten dat er een nieuw computer programmeer proefprogramma op 20 scholen in de stad van start zou gaan.

Hadi Partovi, die de video samen met zijn broer financierde heeft de 10-minuten durende video laten regisseren door Lesley Chilcott, de producent achter de documentaires "An Inconvenient Truth" en "Waiting for Superman."

Partovi zegt dat hij hoopt om uiteindelijk voldoende geld in te zamelen om programmeer cursussen in scholen met leerlingen uit gezinnen met lage-inkomens mogelijk te maken.

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.4 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%