Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium
Een urine monster.
Een urine monster.
Foto: Urine

Smartphone app analyseert urine op 25 kwalen

27 FEB 2013

GEEN - Tijdens de TED (Technology, Education en Design) conferentie in Los Angeles is een smartphone app gelanceerd  waarmee met behulp van de ingebouwde camera in het mobieltje een monster urine kan worden geanalyseerd op zo'n 25 kwalen.

Het gaat om Uchek waarmee getest kan worden op zo'n 25 verschillende gezondheidsproblemen. De test kan behulpzaam zijn bij de diagnose en behandeling van diverse ziekten in met name ontwikkelingslanden.

De app is het geesteskind van Myshkin Ingawale. "Ik wilde een eenvoudig te gebruiken medische gezondheidstest ontwikkelen. Urine kan worden getest op de aanwezigheid van 10 elementen - zoals glucose, eiwitten en nitrieten. Deze kunnen worden gebruikt om een reeks aandoeningen, waaronder diabetes, urineweginfecties, kanker, leverproblemen te bepalen," aldus Ingawale. 

Gebruikers moeten een standaard teststrip in de opgevangen urine steken. Vervolgens moet de strip worden geplaatst op een mat die je met de app ontvangt en die bedoeld is om de kleuren van de teststrip te normaliseren, ongeacht de lichtomstandigheden waar de foto is genomen.

Zodra er vervolgens een foto wordt genomen kan de app die analyseren aan de hand van de kleur of verkleuring. 

De app zal vanaf eind maart verkrijgbaar zijn in de Apple iStore  voor $20 (€ 16),  waarin de kosten van het matje en vijf teststroken zijn inbegrepen. De app zal ook in het King Edward Memorial ziekenhuis in Mumbai in India worden gebruikt de komende maanden om de juistheid van de diagnoses te toetsen aan echte laboratoriumuitslagen.

"Mocht die test goed uitpakken dan kunnen we de app ook ter beschikking stellen aan mobiele klinieken. Die hoeven dan geen 10.000 dollar kostende machines meer aan te schaffen wanneer ze gebruik kunnen maken van hun bestaande smartphones," zegt de bedenker.

Momenteel is Uchek alleen beschikbaar voor iPhones, maar er zullen binnenkort ook versies voor Android toestellen komen. Volgens de GSMA, de organisatie die de mobiele industrie vertegenwoordigt, zou de mobiele gezondheidszorg de komende vijf jaar mogelijk een miljoen mensenlevens in Afrika kunnen redden. "Gezondheidszorg via mobieltjes heeft een enorm potentieel om het leven van mensen te verbeteren, het verlaagt de drempel voor de patiënt richting hoogwaardige gezondheidszorg, terwijl het anderszijds tot vermindering van kosten leidt", aldus Michael O'Hara, chief marketing officer bij de GSMA.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
9.9 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 466.67
+ / - 0.0%