Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Bezitter telefoon makkelijk te identificeren

27 MRT 2013

WASHINGTON - Als bekend is waar een mobiele telefoon is geweest, blijkt het een koud kunstje om te achterhalen wie de eigenaar is. Uit Belgisch-Amerikaans onderzoek blijkt dat het in 95 procent van de gevallen lukt om iemands identiteit vast te stellen op basis van vier plaatsen waar de telefoon is geweest.

Foto: Peter Schoonen

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de Katholieke Universiteit Leuven onderzochten de telefoondata van anderhalf miljoen mensen. Omdat mobiele telefoons contact maken met zendmasten, valt vrij nauwkeurig te bepalen op welk tijdstip een telefoon op een bepaalde plaats was.

Die locatiegegevens kunnen vergeleken worden met informatie uit databases, waarin bijvoorbeeld staat waar mensen werken, wonen of op school zitten. Vrijwel iedereen blijkt met zijn telefoon een unieke 'geografische vingerafdruk' te creëren. Wie zijn telefoon aan heeft staan is dus nauwelijks nog anoniem.

Toen mobiele telefoons nog niet zo geavanceerd waren beschikten alleen telecomaanbieders over dit soort gegevens. Met de komst van smartphones is dat drastisch veranderd, omdat die vaak over een GPS-functie beschikken.

Fabrikanten van smartphones maken de informatie die daarmee vergaard wordt volgens de wetenschappers beschikbaar voor anderen. Dat heeft grote gevolgen voor de privacy, waarschuwen de onderzoekers in de laatste editie van het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%