Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: telegraaf

Tech-giganten bundelen krachten tegen NSA

09 DEC 2013

GEEN - Verschillende grote technologiebedrijven als Google, Microsoft en Apple hebben een gezamenlijke campagne gelanceerd die de Amerikaanse regering ertoe moet bewegen om de macht van de NSA te beteugelen.

Een aparte website is online gezet, waarop een open brief (zie ook in de bijlage) aan president Barack Obama is te lezen, en op maandag staan paginagrote advertenties in de grootste kranten in de Verenigde Staten. Naast eerder genoemde bedrijven is de brief ook ondertekend door AOL, Facebook, LinkedIn, Twitter en Yahoo.

Klacht

De voornaamste klacht van deze bedrijven is dat de NSA op massale schaal informatie heeft verzameld over hun klanten, of zij nu verdacht werden van een misdaad of terrorisme of niet. Deze praktijken, die door klokkenluider Edward Snowden eerder dit jaar werden onthuld, zouden het vertrouwen van gebruikers in de diensten ernstig schaden.

"De beveiliging van gebruikersgegeven is cruciaal, dat is waarom wij zoveel hebben geïnvesteerd hebben in encryptie en het gevecht voor transparantie omtrent overheidsverzoeken voor informatie," aldus Google-directeur Larry Page op de site. "Dit wordt ondermijnd voor dit massale datagraaien, in het geheim en zonder onafhankelijk toezicht, door veel regeringen over de hele wereld. Het is tijd voor verandering en we dringen aan bij de Amerikaanse regering om hier het voortouw in te nemen."

Vorige week maakte Microsoft nog bekend dat het nieuwe encryptiemethodes introduceert waardoor de NSA geen toegang meer zou moeten hebben tot de gegevens van zijn klanten.

Donateurs

De campagne kan hard aankomen bij de volksvertegenwoordigers in het land. De deelnemende bedrijven staan bekend als belangrijke donateurs voor de verschillende verkiezingscampagnes in het land, waardoor de presidentsverkiezingen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.0 °C
ZZW3
Beurs AEX
AEX 523.71
+ / - -0.41%