Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Keiharde aanpak cybercriminaliteit

10 FEB 2014 Jorn Jonker

DEN HAAG - Computercriminaliteit wordt zwaarder bestraft. Nu komen de digitale boeven vaak nog weg met maximaal een jaar gevangenisstraf, maar dat wordt verdubbeld naar twee jaar zitten. De zwaarste gevallen kunnen zelfs een straf van vijf jaar krijgen.

Ivo Opstelten
Ivo Opstelten
Foto: ANP

Dat blijkt uit een wetsvoorstel van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie). De zwaardere straffen gaan gelden voor criminelen die computergegevens vernielen, computersystemen ontoegankelijk maken door aan wachtwoorden te sleutelen of computers bestoken met spam zodat de boel vastloopt. Als een crimineel zijn cybermisdaad pleegt met een zogenoemd ’botnet’ wordt de maximumstraf zelfs drie jaar. Met een botnet wordt een heel netwerk van, meestal gehackte, computers bedoeld. Die kunnen hun gezamenlijke kracht gebruiken om bijvoorbeeld websites plat te leggen.

Omdat deze aanvallen de grootste risico’s opleveren, worden die zwaarder bestraft.Wie met zijn computer ’vitale infrastructuur’ probeert plat te leggen, kan rekenen op de zwaarste maximumstraf van vijf jaar. Opstelten denkt daarbij bijvoorbeeld aan het hacken van de computers die de stoplichten regelen of het systeem van een energiecentrale. Het platleggen van inlogsysteem DigiD en het bestoken van banksystemen kan zo harder worden bestraft.

De VVD-bewindsman past met zijn strafverhoging de Nederlandse wet aan een Europese richtlijn aan. Hij zegt zelf cybercriminaliteit hard te willen aanpakken omdat het kan „leiden tot maatschappelijke ontwrichting of het vertrouwen in het financieel-economische systeem kan aantasten”.EU-landen willen meer samenwerken om cybercriminaliteit aan te pakken. Dat gebeurt onder meer door de strafmaat overal op te krikken. Op die manier moeten de ’safe havens’ voor digitale boeven verdwijnen.

Nu zijn er namelijk nog landen waar de gevolgen voor deze criminelen relatief meevallen. Sommige digitale misdaden zijn in enkele Europese landen zelfs helemaal niet strafbaar. De EU-landen gaan ook meer informatie uitwisselen over cyberboeven.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.6 °C
ZZW4
Beurs AEX
AEX 524.63
+ / - -0.24%