Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Eurocommissaris Neelie Kroes
Eurocommissaris Neelie Kroes
Foto: Europese Commissie

Kroes geschokt dat reizigers mobiel uitzetten

19 FEB 2014 Gabi Ouwerkerk

GEEN - Bijna de helft van de Europese toeristen zegt nooit mobiel internet te gebruiken in een ander EU land. Meer dan een kwart zet zelfs zijn mobiel geheel uit zodra de landsgrenzen gepasseerd worden om bij thuiskomst niet met gigantische telefoonrekeningen te worden geconfronteerd.

Uit onderzoek onder 28.000 inwoners van de Europese Unie blijkt dat liefst 94 procent het gebruik van diensten als Facebook beperkt als ze buiten de eigen landsgrenzen zijn. Volgens de Europese Commissie lopen telecombedrijven daardoor een markt van zo’n 300 miljoen telefoongebruikers mis.

Europees Commissaris Neelie Kroes laat in een reactie weten geschokt te zijn door deze cijfers. “Het laat zien dat we ons werk af moeten maken en een einde moeten maken aan roamingtarieven. Consumenten beperken hun telefoongebruik op extreme wijze en dat heeft ook voor de bedrijven geen zin.”  

Kroes wijst er op dat het niet alleen een gevecht is tussen vakantiegangers en telecombedrijven. “Miljoenen bedrijven worden geconfronteerd met extra kosten door roaming, en bedrijven zoals applicatiebouwers lopen ook inkomsten mis. Roaming slaat nergens op in een interne markt – het is economische waanzin.”

Uit het onderzoek blijkt dat frequente reizigers – de meest lucratieve sectie van de potentiële markt – eerder geneigd zijn het dataroamen op hun mobiel uit te schakelen dan de incidentele reiziger. De Commissie meent dat dit komt omdat frequente reizigers beter op de hoogte zijn van de werkelijke kosten van dataroaming in Europa dan minder frequente reizigers.  

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
24.9 °C
ZO3
Beurs AEX
AEX 519.4
+ / - -0.47%