Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Wikimedia Commons

Lege mobiele telefoon verboden op vlucht VS

06 JUL 2014

WASHINGTON - Reizigers met een rechtstreekse vlucht naar de VS moeten vanaf dinsdag rekening houden met een extra controle van de elektronische apparatuur in hun handbagage. Dit maakte Schiphol maandag bekend.

De maatregel geldt voor alle elektronica met batterijen zoals telefoons, laptops, tablets, camera's, e-readers, kleine spelcomputers en MP3-spelers. Als de apparatuur niet aangezet kan worden of niet uit de beschermhoes gehaald kan worden, mag de apparatuur niet mee het vliegtuig in. De extra controle vindt plaats aan de gate, vlak voor het boarden en geldt voor de ruim dertig dagelijkse rechtstreekse vluchten naar de Verenigde Staten. Schiphol probeert extra wachttijd te voorkomen.

Vorige week werd bekend dat de VS om verscherpte veiligheidsmaatregelen hebben verzocht op Europese luchthavens waarvandaan rechtstreekse vluchten naar de VS vertrekken. Het verzoek zou samenhangen met mogelijke terreurdaden van jihadstrijders met moeilijk op te sporen explosieven.

„De extra veiligheidsmaatregelen worden genomen op verzoek van de Amerikanen”, zegt een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). „We zijn in gesprek met de Verenigde Staten en dit is de uitkomst van het overleg.”

Zondag maakte de Amerikaanse transportveiligheidsdienst al bekend dat reizigers geen mobiele telefoons of andere apparaten met een lege batterij meer mogen meenemen in het vliegtuig. Op welke vliegvelden in onder meer Europa de maatregelen gaan gelden, was echter nog niet bekend.

Een woordvoerder van Schiphol licht toe dat ongeladen laptops en mobiele telefoons niet in de afvalbakken zullen belanden. “Als reizigers ervoor kiezen toch te willen vliegen en de ongeladen apparatuur achterlaten, dan zorgen wij er in samenspraak met de luchtvaartmaatschappij voor dat de apparatuur later terugkeert naar de eigenaar. Er is ons veel aan gelegen dat reizigers hun spullen terugkrijgen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.81
+ / - +0.06%