Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Smartphone onverkoopbaar bij diefstal

03 OKT 2014 Alfred Monterie

DELFT - Samsung gaat samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie optrekken tegen de diefstal  van smartphones. Bij nieuwe ‘high end’ toestellen zoals de Galaxy Note 4 kan de gebruiker er zelf voor zorgen dat een gestolen smartphone waardeloos en onbruikbaar wordt. Bij diefstal zijn deze Samsungs niet terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.

Foto: Samsung

Nederland wordt het eerste land ter wereld waar de vergrendeling voor het heractiveren van toestellen standaard als optie zit ingebouwd in het installatiemenu. Je kunt hiermee een gestolen toestel niet alleen op afstand terugvinden, wissen en blokkeren, maar ook geheel onverkoopbaar maken. Daarnaast voorkomt deze functie dat de dief bij foto’s, contacten en documenten kan. Sinds 2013 zit deze optie tot vergrendeling ergens diep in het menu, een reden waarom slechts weinig mensen hier gebruik van maken. Door inbouw in het installatiemenu voldoet Samsung aan het verzoek van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) om het consumenten makkelijker te maken de anti-diefstalfunctie te activeren.

De bewindsman neemt morgen het eerste exemplaar van de Galaxy Note 4 met deze voorziening in ontvangst. Volgens Opstelten worden er jaarlijks 15.600 smartphones in Nederland gestolen. Zijn ministerie houdt sinds vandaag de campagne ‘Maak je smartphone BoefProof’. Opstelten wil samen met Samsung nog meer maatregelen op dit gebied nemen.

Overigens zit ook in andere smartphones die draaien op een recente versie van het besturingssysteem Android,  de mogelijkheid via een dienst van Google een kwijtgeraakt apparaat te vergrendelen of te wissen. Binnenkort komt er een versie van dit platform (Android L) waarbij je persoonlijke gegevens kan scheiden van bedrijfsdata.

De meest vergaande beveiliging komt van chipfabrikant Qualcomm die voorkomt dat een dief een smartphone terugzet naar de fabrieksinstellingen waardoor deze weer bruikbaar wordt. Ontwikkeld wordt een processor waar de beveiliging als ware het een deurslot al is ingebakken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%