Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: BLOOMBERG

Nederlanders helpen Chinezen met oplossing parkeerprobleem

11 SEP 2015

GreenPeak, Nederlands snelstgroeiende high tech bedrijf, gaat de Chinezen helpen met de oplossing van hun parkeerproblemen. Begonnen wordt in Wuxi (provincie Jiangsu) dat de ambitie heeft een smart city te worden. Op parkeerterreinen daar wordt elke parkeerplaats  voorzien van een draadloze sensor die ziet of een plaats leeg is. Op grote borden is vervolgens te zien waar de lege plekken zijn. Hierdoor vermindert ook de filevorming. In grote steden worden de meeste files veroorzaakt door automobilisten die een parkeerplaats zoeken.

GreenPeak heeft samen met haar Chinese partner Dusun Electron een Smart Parking app gelanceerd die automobilisten naar beschikbare parkeerplaatsen loodst. De gebruiker kan zelf criteria invullen zoals de afstand die hij bereid is om te lopen en het gewenste parkeertarief. Het Utrechtse GreenPeak  heeft voor deze oplossing de sensortechniek, radiochips en netwerktechniek ontwikkeld.

Zijn draadloze sensoren hebben een uiterst laag stroomverbruik. De batterijduur is meer dan vijf jaar. Het slimme parkeersysteem omvat gateways, sensoren, cloud infrastructuur en de app. Één gateway kan tot 200 sensoren verbinden. De oplossing is vrij goedkoop. Een sensor kost niet meer dan 15 dollar en een gateway is al voor 25 dollar verkrijgbaar. Door de snelle groei van het autobezit zijn in grote Chinese steden enorme problemen ontstaan. In de hoofdstad Beijing zijn slechts 1,5 miljoen parkeerplaatsen voor meer dan 5 miljoen auto’s.

GreenPeak-oprichter Cees Links stond mede aan de wieg van wifi. Hij leidde destijds het team dat deze techniek ontwikkelde. GreenPeak gebruikt nu vooral de Zigbee-techniek voor draadloze communicatie. Deze is energiezuinig.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.1 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%