Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: REUTERS

Europese Unie werkt aan 'wetenschapscloud’

19 APR 2016

BRUSSEL - Wetenschappers, bedrijven en overheden moeten in Europa veel beter gebruikmaken van de mogelijkheden die de digitale revolutie biedt. Een Europese 'Open Science Cloud’ moet nog dit jaar de miljoenen wetenschappers een virtuele omgeving bieden waarin ze hun onderzoeksresultaten kunnen opslaan, delen en hergebruiken.

De Europese Commissie presenteerde dinsdag hiervoor een blauwdruk. Voor het project is de komende vijf jaar 6,7 miljard euro nodig aan publieke en private investeringen. In een later stadium moeten de publieke sector en het bedrijfsleven er ook van gaan profiteren.

Europa is de grootste ,,producent’' van wetenschap in de wereld, maar deze ,,big data'’ worden onvoldoende benut, aldus Brussel. De plannen voorzien daarom in de benodigde supercomputers, opslagcapaciteit en snelle internetverbindingen. EU-commissaris Carlos Moedas (Wetenschap en Innovatie) denkt dat de voordelen voor de Europese wetenschap, economie en samenleving ,,enorm’’ zijn.

Quantumtechnologie

Voor onderzoek naar zogeheten quantumtechnologie, die supercomputers met ongekende rekenkracht mogelijk maken, wordt 1 miljard euro uitgetrokken. Mede omdat een deel daarvan bij de TU in Delft terechtkomt, spreekt Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van ,,supergoed nieuws voor de Nederlandse economie''.

Van Nieuwenhuizen denkt dat quantumtechnologie de samenleving ,,radicaal'' gaat veranderen en oplossingen biedt voor mondiale vraagstukken op het gebied van klimaat, energie, gezondheidszorg en veiligheid. ,,Dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen.''

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.3 °C
Z4
Beurs AEX
AEX 529.62
+ / - +0.18%