Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: AFP

Waarschuwing voor peace-teken op selfie

10 JAN 2017

TOKYO - De Japanse hoogleraar Isao Echizu waarschuwt dat mensen op moeten passen met het maken van het vredesteken met de vingers op een selfie. Volgens hem kunnen met dit soort foto's eenvoudig vingerafdrukken worden 'gestolen'.

Echizu werkt voor het Japanse Nationale Instituut voor Informatica. Volgens hem kunnen vingerafdrukken zelfs worden gestolen als een foto op drie meter afstand wordt genomen. En dat is een groot risico, omdat steeds meer diensten werken met biometrische informatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontgrendelen van een telefoon of laptop.

Dit geldt niet alleen voor vingerafdrukken, maar ook voor de iris. Met een irisscan kan bijvoorbeeld op een luchthaven het inchecken sneller verlopen.

Volgens Echizu was deze vorm van misbruik voorheen nog niet gebruikelijk. Inmiddels is dit soort biometrische informatie steeds vaker via internet terug te vinden en kunnen criminelen steeds makkelijker aan deze informatie komen. "Biometrische informatie zoals vingerafdrukken veranderen niet in een mensenleven. Ik wil mensen waarschuwen hoe ze deze gegevens kunnen beschermen."

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.9 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%