Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Hollandse Hoogte

Virtuele game voorspelt epidemie op Lowlands

16 AUG 2017

AMSTERDAM - Hoe lang duurt het voordat er een epidemie ontstaat en hoe ontwikkelen de infectiehaarden zich? Wetenschappers op festival Lowlands proberen komend weekend de uitbraak van infectieziekten beter te voorspellen met een virtuele 'zombie game'.

Voor het gezondheidsonderzoek kunnen festivalgangers een speciale app op hun telefoon zetten die alleen op het Lowlandsterrein werkt. Aan het begin van het spel is iedereen gezond. Het doel van het spel is ervoor te zorgen om zo lang mogelijk onbesmet te blijven. Deelnemers raken besmet als ze te dichtbij een 'zombie' komen. Eenmaal geïnfecteerd dan word je ook een zombie en heb je maar één doel: zoveel mogelijk andere zombies creëren door mensen te infecteren.

''Er zijn veel wiskundige modellen ontwikkeld voor epidemieën. Deze modellen bevatten een aantal aannames die we nader willen onderzoeken met dit experiment'', zegt een van de initiatiefnemers Sandjai Bhulai, hoogleraar aan de VU in Amsterdam. Eén van de aannames gaat over welke mensen veel en weinig contacten maken.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door onder meer de GGD Flevoland, gezondheidsinstituut RIVM en de organisatie Games for Health Projects.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.5 °C
WZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%