Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

CBP wil bedrijf boete geven bij hackincidenten

14 FEB 2012

RIJSWIJK - Het wordt tijd dat internetbedrijven kunnen worden beboet als ze de beveiliging van hun klantgegevens niet goed op orde hebben. Daarvoor pleit het College Bescherming Persoongegevens (CBP) dinsdag. Aanleiding zijn de diverse lekken in adressenbestanden afgelopen dagen zoals bij KPN en Bavaria.

Foto: ANP

Het college is verantwoordelijk voor het toezicht op een deel van het bedrijfsleven op internet. De OPTA is dat bij de telecombedrijven. De internetfirma's hebben de plicht „technisch en organisatorisch maatregelen te nemen” om de klantgegevens te beveiligen.

Het CBP kan nu alleen dreigen met een dwangsom als een bedrijf de beveiliging niet goed heeft geregeld. Het college vraagt al langer om de bevoegdheid om boetes te geven. De OPTA kan wel een boete opleggen als sprake is van tekortkomingen.

Er zijn volgens het CBP diverse (Europese) wetten in de maak die de armslag van het het college om sancties op te leggen, zullen vergroten. Zo lijkt er volgens een woordvoerster een wet aan te komen in Nederland voor een meldplicht voor internetbedrijven bij lekken. Daarop zouden boetes staan tot 2 ton. Het CBP verwacht dat daar al een behoorlijke afschrikwekkend effect vanuit zal gaan. Ook in de Europese Unie wordt aan een dergelijke wet gewerkt met boetes tot een miljoen euro of een deel van de jaaromzet.

Het CBP heeft volgens de woordvoerster het afgelopen jaar15 meldingen gehad van lekken van persoonsgegevens bij bedrijven. Het college reageerde daarop met het sturen van brieven waarna de betrokken firma's „adequate“ maatregelen namen. Op dit moment heeft het college nog enkele zaken in onderzoek.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.1 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%