Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Recherche spioneert via mobieltje

04 FEB 2011 Bart Olmer

De nationale recherche, en mogelijk ook de inlichtingendienst AIVD, gebruiken een nieuw, geheim opsporingsmiddel: zogeheten stealth-sms’jes.

Met deze onzichtbare sms-berichten kunnen politie en justitie van elke mobiele telefoon een peilbaken maken dat van seconde tot seconde de locatie doorgeeft van de gebruiker. Het gebruik van stealth-sms’jes staat voor het eerst officieel beschreven in het nog geheime ’Achilles-dossier’ van de nationale recherche over de twaalf Somaliërs, die afgelopen kerst werden gearresteerd als terreurverdachten. Tot nu toe heeft justitie het bestaan van dit opsporingsmiddel altijd ontkend. Stealth-sms’jes zijn onzichtbare berichten die verstuurd worden naar mobiele telefoonnummers, waarmee die vervolgens de gps-coördinaten doorgeven aan justitie.

De AIVD sloeg alarm over de terreurverdachten, die volgens een ambtsbericht mogelijk een aanslag voorbereidden in Nederland. In een mum van tijd traceerde de nationale recherche de twaalf verdachten door het versturen van stealth-sms’jes, waarna hun locaties van seconde tot seconde werden doorgeseind. De antiterreureenheid kon door dit middel binnen recordtijd toeslaan op zeven verschillende locaties.De toestemming voor de inzet van dit geheime opsporingsmiddel werd mondeling gegeven door de officier van justitie, die landelijk is belast met terreurbestrijding. In justitiestukken - in bezit van De Telegraaf - staat letterlijk: „Middels de inzet van de aangesloten telefoontaps en stealth-sms-en zijn de verdachten gelokaliseerd door de Dienst Nationale Recherche en daaropvolgend zijn zij aangehouden.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.8 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%