Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nederlanders slordig met wachtwoorden

05 OKT 2010

Den Haag - Ondanks alle waarschuwingen springt de helft van de Nederlanders slordig om met wachtwoorden en wisselt deze nauwelijks. Eén op de tien gebruikt online altijd en overal hetzelfde wachtwoord.

Foto: Jos Schuurman

Dit blijkt uit een onderzoek van MeMo2 dat dinsdag bij de start van de Wachtwoord Wissel Week wordt gepresenteerd. Op Den Haag CS zijn speciale hokjes ingericht waar reizigers zich een nieuw wachtwoord kunnen aanmeten. Doel van deze uitgebreide campagne is om zoveel mogelijk mensen wakker te schudden om vaker van wachtwoord te wisselen.

Digivaardig & Digibewust, een samenwerkingsverband van overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, luidt de noodklok. Tot haar verbazing gebruiken de meeste Nederlanders nog steeds voor de hand liggende wachtwoorden, zoals hun eigen naam dan wel die van hun partner of kind. Ook wachtwoorden die hebben te maken met een speciale datum zoals een huwelijk of geboorte en de naam van een huisdier zijn favoriet.

Niet alleen consumenten maar ook veel werknemers lappen de waarschuwingen aan hun laars. Stan Hegt, IT-beveiligingsexpert bij KPMG, constateert dat nog altijd veel geheime codes worden toevertrouwd aan gele briefjes. „Je hoeft maar wat toetsenborden om te draaien en je vindt wachtwoorden.” KPMG heeft voor testdoeleinden een lijst van populaire wachtwoorden zoals Welkom1 opgebouwd. Hiermee is vaak binnen een dag tot wel de helft van de wachtwoorden van alle werknemers te kraken. Hegt: „Ook de baas heeft hierin een verantwoordelijkheid. Die moet erop toe zien dat regelmatig van wachtwoord wordt gewisseld.”

Een goed wachtwoord bestaat uit een unieke combinatie van hoofd- en kleine letters, getallen en tekens. De website www.wisseljewachtwoord.nl helpt gebruikers aan een sterk en veilig wachtwoord.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.1 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%