Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Werkstraf voor hacker ov-chipkaarten

08 DEC 2010

UTRECHT - Voor het hacken en vervalsen van ruim twintig ov-chipkaarten is de 30-jarige Leidenaar Erik van IJ. woensdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot zestig uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf. Het is volgens het Openbaar Ministerie de eerste keer dat iemand wordt veroordeeld voor een dergelijk feit sinds de invoering van de ov-chipkaart.

Van IJ. had bekend dat hij sinds eind 2009 gegevens van een legale ov-chipkaart met een kaartlezer en enkele computerprogramma's overzette naar lege kaarten. Hij zou hebben willen aantonen dat de beveiliging van de kaart en daarmee de bescherming van de privacy te wensen overliet. De rechtbank vond dat Van IJ. zich niet kon beroepen op de vrijheid van meningsuiting, zoals zijn advocaat had aangevoerd. De rechtbank wees erop dat hij nooit de publiciteit heeft gezocht.

Van IJ. werd vrijgesproken van het maken van gratis reizen. Hij zou de valse kaarten alleen hebben getest en daarnaast altijd kaartjes hebben gekocht. Enkele collega's aan wie hij ook vervalste kaarten gaf, zouden wel voor niks hebben gereisd. Er was honderd uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf tegen Van IJ. geëist.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
26.0 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.39
+ / - -0.21%