Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Straling mobiele telefoons toch kankerverwekkend

24 DEC 2008

Het lijkt erop dat er nu toch een definitief antwoord komt op de vraag of de straling van mobiele telefoons kankerverwekkend is of niet. Uit de eerste resultaten van het grootste onderzoek dat ooit op dit gebied is uitgevoerd, blijkt dat mensen die veel bellen tot vijftig procent meer kans hebben op kanker.

Het gaat om een onderzoek van Interphone, die mensen in Israël, Groot-Brittannië, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland heeft onderzocht.

De gevaren blijken vooral op de lange termijn aanwezig te zijn. Vooral mensen die al langer dan tien jaar een mobiele telefoon veelvuldig gebruiken, lopen kans een hersentumor te ontwikkelen.

Het onderzoek van Interphone is het eerste grote onderzoek dat op dit gebied is uitgevoerd. Voorgaande studies waren niet representatief omdat er een te kleine groep mensen over een te korte periode onderzocht werden. De volledige resultaten worden begin 2009 bekendgemaakt. Dat meldt het Amerikaanse tijdschrift Popular Science.

Hoe de straling van mobiele telefoons kanker veroorzaakt, is echter nog onbekend. De straling is te zwak om cellen direct te beschadigen.

Het onderzoek doet denken aan het grote onderzoek van vijftig jaar geleden waaruit bleek dat roken kanker veroorzaakt.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - -0.12%