Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Cybercrime vaak van binnenuit'

24 FEB 2010

AMSTERDAM - Vooral de eigen collega's maken zich schuldig aan ernstige vormen van computercriminaliteit. Eén op de acht bedrijven heeft hier in 2009 mee te maken gehad. Dat blijkt uit de ICT Barometer van Ernst & Young, een periodieke peiling onder ruim zeshonderd respondenten uit het bedrijfsleven.

Bedrijven zien cybercrime vooral als externe dreiging, aldus 73 procent van de ondervraagden. Als minder ernstige vormen van cybercrime, zoals spam en virussen, buiten beschouwing worden gelaten, komt het gevaar echter vaak van binnenuit. Volgens de onderzoekers zegt 12 procent last te hebben gehad van fraude met gegevens en 10 procent van diefstal van gegevens.

„In deze tijden wordt intern gepleegde cybercrime juist versterkt door personele wijzigingen en omdat medewerkers onzeker zijn over hun toekomst”, aldus Monique Otten van Ernst & Young. „De impact op een organisatie kan enorm zijn.”

Otten waarschuwt ervoor dat bedrijven te vaak kiezen voor investeringen in procedures en beleid en dat zij daarmee de daadwerkelijke beveiliging relatief verwaarlozen. „Investeren in procedures past ook een beetje bij de Nederlandse cultuur.”

Gezien de toenemende ernst van de misdrijven via computers, verbaast Otten zich erover dat er in Nederland, noch in andere Europese landen, een overkoepelende overheidsinstantie is die cybercriminaliteit aanpakt. „Er wordt vanuit allerlei verbanden met verschillende invalshoeken naar gekeken. Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze ervan uitgaan dat bepaalde dingen zijn geregeld. Ik ga wat dat betreft helemaal nergens van uit.”

Ze wijst op de zogenoemde 'slimme energiemeters', die op termijn misschien in elk huishouden komen te staan. „Energiebedrijven zijn nu aan het onderzoeken of ze niet te hacken zijn, waardoor mensen met hun eigen energiestanden kunnen knoeien. Ik ben echter veel banger dat er iemand van buitenaf bij de gegevens kan en bij wijze van spreken in één keer de verwarming in een hele wijk of stad kan uitzetten.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.1 °C
ZW4
Beurs AEX
AEX 518.79
+ / - -0.94%