Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Excuses geëist voor castratie computerpionier

01 SEP 2009

Duizenden Britten hebben een petitie ondertekend waarin geëist wordt dat de Britse regering haar excuses aanbiedt voor de behandeling van Alan Turing. Turing was één van de krakers van de Enigma-code in de Tweede Wereldoorlog, maar werd later chemisch gecastreerd omdat hij homoseksueel was.

Turing was in de jaren '30, '40 en '50 ook één van de pioniers op het gebied van computers en kunstmatige intelligentie (AI). Hij ontwikkelde een test waarmee de geloofwaardigheid van een AI op het gebied van menselijkheid beoordeeld kan worden. Deze heet vandaag de Turing-test.

In 1952 kwam uit dat Turing homoseksueel was, waarna hij chemisch gecastreerd werd. Volgens de regering destijd was dit om hem te 'genezen.' Ook mocht hij niet meer werken aan geheime projecten. Twee jaar na de castratie pleegde Turing zelfmoord.

De petitie is een initiatief van computerwetenschapper John Graham-Cumming. Tegenover de BBC liet hij weten geen echt excuus te verwachten, maar dat het meer een symbolische actie is. "Het belangrijkste is dat mensen over Alan Turing horen en realiseren dat hij een enorme impact heeft gehad op de moderne wereld."

Ondermeer wetenschapper en overtuigd atheïst Richard Dawkins en schrijver Ian McEwan hebben de petitie ondertekend.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.8 °C
WZW4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%