Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Handige site voor de zuinige koker

28 SEP 2009 Alfred Monterie

WAGENINGEN - De nieuwe website Culios gaat gezinnen helpen bij het kiezen, kopen en koken van eten. Gebruikers worden aangemoedigd bewuster om te gaan met eten. Gevarieerd en verantwoord voedsel staat daarbij voorop. Ook wordt geprobeerd het probleem van de voedselverspilling aan te pakken.

Consumenten gooien jaarlijks per persoon 180 kilo voedsel weg. Om die afvalberg terug te dringen biedt Culios de helpende hand om op maat te kopen en te koken. Dit kan door gerechten af te stemmen op de samenstelling van het huishouden en de leeftijdsopbouw. Anders dan veel receptensites is niet het aantal personen maatgevend. Man, vrouw en drie heel jonge kinderen tellen bijvoorbeeld voor 3,2 personen. Als na verloop van tijd blijkt dat deze hoeveelheid niet voldoende is, kan de planningsfunctie worden aangepast. Medeoprichter Henri Luitjes acht het mogelijk zeker de helft van de verspilling terug te dringen door een bewustere inkoop. Het systeem gaat er in de toekomst ook rekening mee houden als bederfelijke ingrediënten zoals pesto overblijven. In een van de weken daarop wordt de gebruiker dan opnieuw een gerecht met pesto gesuggereerd.

Handig

Culios probeert ook het boodschappen doen makkelijker te maken doordat alles in handige groepen wordt ingedeeld zoals groente en fruit, vlees en zuivel. Ook de precieze hoeveelheid wordt getoond waardoor op maat kopen eenvoudiger wordt. Daarnaast gaat de site actuele aanbiedingen van supermarkten uit de buurt weergeven.

De site doet gerichte suggesties voor recepten op basis van iemands persoonlijke profiel. Vegetariërs zullen geen vleesgerechten aangeboden krijgen. De site moedigt zijn gebruikers ook aan kookideeën uit te wisselen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.2 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 520.62
+ / - +0.22%