Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Veel pedofielen op Hyves'

07 DEC 2009

Bijna zestien procent van de veroordeelde pedofielen in Nederland heeft een profiel op Hyves. Veroordeelde én potentiële pedofielen verraden zich door hun profiel en gedrag op Hyves.

hyves_oudlogo_niet_meer_gebruiken!
hyves_oudlogo_niet_meer_gebruiken!
Foto: ANP

Dat blijkt uit onderzoek van informaticus Tim Cocx uit Leiden. De onderzoeker legde de persoonsgegevens van 2044 veroordeelde pedofielen over Hyves.nl heen, waaruit bleek dat ten minste 15,5 procent van deze groep een Hyves-profiel heeft.

Het gaat hierbij echter om 'eerlijke profielen' waarbij de pedofielen hun echte naam hebben gebruikt. Mogelijk zijn er dus nog veel meer veroordeelde pedo's die onder een schuilnaam op Hyves zitten.

Pedofielen verraden zich volgens het proefschrift van Cocx met hun gedrag. Zo blijkt het aantal minderjarige 'vrienden' een significante voorspellende factor bij pedoseksuelen. Ze waren vaak verbonden met veel kinderen. Zo hebben zedendelinquenten in de leeftijdsgroep 56-65 jaar gemiddeld 18 procent minderjarige 'vrienden' tegen 10 procent bij de controlegroep. In de leeftijdsgroep 26-35 jaar is dit 4 procent tegenover één procent. Een beperkende factor van het onderzoek is dat Cocx van Hyves geen toegang kreeg tot de volledige Hyves database. Hierdoor kon hij afgeschermde profielen niet in het onderzoek meenemen.

De politie mag overigens officieel niets doen met de resultaten van het onderzoek.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.0 °C
WNW3
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%