Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

CBP: internetbedrijf Advance in overtreding

18 DEC 2009

DEN HAAG - Het internetbedrijf Advance heeft de wet overtreden door gegevens die het via internetplatforms verzamelde, door te verkopen aan derden. Dat is gebleken uit onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), zo is vrijdag bekendgemaakt.

Advance biedt op internet tests aan, bijvoorbeeld om 'je echte leeftijd' te achterhalen. Het bedrijf heeft volgens het CBP persoonsgegevens gecombineerd met kenmerken die zijn afgeleid uit de gegeven antwoorden en die informatie vervolgens verkocht en gebruikt voor marketingdoeleinden. Het gaat om gegevens van in totaal 2,2 miljoen mensen.

Daarbij heeft Advance ook bijzondere (medische) gegevens verwerkt zonder uitdrukkelijke toestemming van de betrokkenen. Dat is wettelijk verboden. Verder heeft het bedrijf de betrokkenen alleen via een verwijzing naar de algemene voorwaarden geïnformeerd over de manier waarop het die informatie gebruikt. Dat is volgens de Wet bescherming persoonsgegevens niet genoeg.

In een reactie op de voorlopige bevindingen van het CBP heeft Advance maatregelen genomen om de bijzondere gegevens te laten vernietigen die aan een aantal bedrijven zijn verkocht. Ook heeft het de algemene voorwaarden aangepast. Er wordt nu expliciet toestemming gevraagd voor de verwerking van bepaalde persoonsgegevens. Het CBP heeft de nieuwe voorwaarden nog niet onderzocht.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
ZZW1
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%