Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Leesbaarheid Wikipedia laat te wensen over

04 SEP 2012

GEEN - De leesbaarheid van artikelen op de online encyclopedie Wikipedia is niet geweldig. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente en het bedrijf Babbletics onder miljoenen pagina's op de site.

Uit de test blijkt dat 73,5 procent van de artikelen in de categorie 'redelijk moeilijk' tot 'zeer moeilijk' vallen. In totaal 45 procent valt zelfs onder 'moeilijk' tot 'zeer moeilijk'.

Voor de test is gebruik gemaakt van de Flesch Reading Ease-formule, waarbij artikelen gescoord worden op ondermeer zinslengte en aantal lastige woorden. Een score van tussen de 60 en de 70 wordt als standaard gezien, hoe lager de score, hoe lastiger de tekst te lezen is. Een gemiddeld artikel op Wikipedia scoort 51,2.

Naast de standaard artikelen is er ook de Simple English-versie van de encyclopedie. Deze moet geschikt zijn voor kinderen, mensen met leerproblemen en lezers die het Engels niet volledig beheersen. Ook deze simpele versie komt met slecht uit de test: maar liefst 42,3 procent van de onderzochte artikelen scoort onder de 60 in de Flescher-test.

De onderzoekers adviseren Wikipedia om schrijvers een hulpmiddel te bieden die waarschuwt als zinnen te lang worden of als er teveel moeilijke woorden gebruikt worden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
N2
Beurs AEX
AEX 521.65
+ / - -0.11%