Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Dode Zeerollen te lezen op internet

26 SEP 2011

JERUZALEM - Vijf van de belangrijkste Dode Zeerollen zijn sinds maandag op internet te lezen. Het gaat om een gezamenlijk project van het Israel Museum in Jeruzalem en internetbedrijf Google.

De rollen zijn een verzameling Bijbelhandschriften die in de periode 1947-1956 in de grotten van Qumran bij de Dode Zee zijn ontdekt. Zij bevatten enkele van de oudstbekende bijbelteksten. Door de publicatie op internet heeft het publiek toegang tot zeer goed leesbare beelden van de rollen in een formaat dat bestudering ervan heel gemakkelijk maakt. Op het internet zijn details te zien die niet met het blote oog waarneembaar zijn. Tot de vijf rollen die nu op het wereldwijde netwerk te zien zijn, behoren de oorlogsrol, de tempelrol en het commentaar op het bijbelboek Habakuk.

In de speciaal daarvoor gebouwde Schrijn van het Boek van het Israel Museum ligt het best bewaarde en meest complete exemplaar van de Dode Zeerollen. De rollen omvatten 900 handschriften, met in totaal ongeveer 30.000 fragmenten. De oudste documenten dateren uit de derde eeuw voor Christus.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.5 °C
W4
Beurs AEX
AEX 519.5
+ / - +0.02%