Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Buma downloadt zelf illegaal'

12 DEC 2011

Weblog GeenStijl heeft ontdekt dat vanaf het kantoor van auteursrechtenwaakhond Buma Stemra illegaal materiaal wordt gedownload van internet. De organisatie strijdt sinds jaar en dag tegen illegaal downloaden van beschermde materialen, maar maakt zich er volgens GeenStijl zelf ook schuldig aan.

De bloggers baseren zich op de website Youhavedownloaded.com. Daar wordt bijgehouden vanaf welk IP-adres bepaalde bestanden met bijvoorbeeld films worden gedownload. Een IP-adres is het digitale adres van iemands internetverbinding, dat valt te koppelen aan huisadressen.

Het blog vulde het IP-adres van het hoofdkantoor van Buma Stemra in en ontdekte dat via hun verbinding een aflevering van een Amerikaanse tv-serie is gedownload, en het spel Battlefield 3.

GeenStijl vindt dat pikant, omdat slechts 4 tot 6 procent van de wereldwijd via internet gedownloade bestanden via de genoemde site wordt bijgehouden. Mogelijk dat er meer bestanden zijn gedownload via de verbinding van Buma Stemra.

In een reactie laat de organisatie weten dat het verhaal van Geenstijl niet klopt. Volgens een woordvoerder zijn de betreffende IP-adressen wel van Buma Stemra, maar is er sprake van een 'IP-spoof', waarbij de echte downloaders deze adressen hebben misbruikt. Zij hebben zich in feite dus online voorgedaan als Buma Stemra, zo stelt de auteursrechtenwaakhond. Er zou dan ook niks illegaal zijn gedownload op het hoofdkantoor.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.7 °C
ZZW1
Beurs AEX
AEX 522.22
+ / - 0.0%