Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Klokken luiden met iPhone app

20 OKT 2010

CHIARI - In een klein dorpje in het noorden van Italië, Chiari, vindt een technologische revolutie plaats. Priesters besturen de eeuwenoude kerkklok via een speciale iPhone applicatie.

Het dorpje staat bekend om zijn vele getalenteerde klokrestaurateurs. Zo ook de gebroeders Rubagotti, Luca en Giacomo. “We doen dit werk al jaren en zijn echte vakmannen”, aldus de broers tegen BBC News.

Innovatie

Carlos Rubagotti, de vader van de twee, begon al op vroege leeftijd met het restaureren van klokken. Hij was één van de eerste die gemotoriseerde klokken wilde maken. De broers hebben de passie voor innovatie van hun vader geërfd. De wereld van het klokkenluiden is er eentje van oude tradities en vakmanschap, maar dat wil niet zeggen dat er geen plaats is voor innovatie.

Giorgio Campiotti, jeugdvriend en computerdeskundige, hielp met het realiseren van de droom van de Rubagotti broers. Hij ontwikkelde een applicatie voor Apple’s iPhone, waarmee de klokken vanaf elke locatie geluid kunnen worden.

Godsgeschenk

“Het aantal priesters in Italië neemt gestaag af”, aldus Giorgio. “Nu hebben ze de mogelijkheid om de klokken van meerdere kerken te luiden. Dat is een waar Godsgeschenk.”

Priesters hoeven namelijk niet meer fysiek aanwezig te zijn in de kerk. Door simpelweg de applicatie op te starten en een liedje uit te kiezen, beginnen de klokken met spelen.

Automatisch

Priester Silvano was meteen verkocht. Hij gebruikt Giorgio’s applicatie om zijn klokkentoren te beheren en is blij met het resultaat. “Alle sonates staan op mijn iPhone en ik hoef er maar eentje aan te tikken en hij begint met spelen”, aldus Silvano.

“Het systeem is helemaal automatisch”, gaat de priester verder. “Als ik zou willen kan ik de klokken voor een jaar programmeren. Dan heb ik er geen omkijken meer aan.”

Puur

En ondanks dat sommige religieuze gemeenschappen toch liever handmatig de klokken laten luiden, denkt Giacomo dat zijn technologie ervoor zal zorgen dat klokken nog wat langer te horen zullen zijn. “Ze maken een goed en puur geluid, dat niet verloren mag gaan”, aldus Giacomo.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.0 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 516.85
+ / - +0.09%