Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Russische Firefox dumpt Google

12 JAN 2009

Russische gebruikers van internetbrowser Firefox zoeken straks niet meer met Google, maar met Russische concurrent Yandex. Ontwikkelaar Mozilla heeft al enige tijd tests uitgevoerd met Firefox-versies waarin de standaard zoekmachine Yandex is.

De ervaringen van de Russische testers waren zo positief dat het bedrijf besloot om Yandex in Firefox 3.1 als standaard in te stellen. Gebruikers die liever Google gebruiken, kunnen uiteraard nog via de opties deze als zoekmachine instellen. Versie 3.1 komt één dezer dagen uit, aldus Mozilla-werknemer Harvey Anderson.

Het is een interessante stap voor Mozilla, aangezien het bedrijf het overgrote deel van haar omzet krijgt via een deal met Google. De ontwikkelaar krijgt namelijk een deel van de advertentie-inkomsten rond de zoekopdrachten die via Firefox gegeven worden. Of een dergelijke deal ook met Yandex is gesloten, is niet bekend.

Yandex is de grootste zoekmachine in Rusland en is met een marktaandeel van 44 procent groter dan zelfs Google, die een marktaandeel van tussen de 21 en 27 procent heeft.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.0 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%