Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nooit meer schaatsen door Google

12 JAN 2009

Ook zo'n liefhebber van schaatsen, van die mooie winterse landschappen? En straks graag weer vakantie vieren op een laaggelegen waddeneiland? Dan is het maar beter om niet te vaak meer te googelen. Onderzoek heeft aangetoond dat twee keer googlen evenveel CO2 genereert als een ketel water koken. Al spreekt Google dit met klem tegen.

Elke zoekactie met Google produceert volgens fysicus Alex Wissner-Gross 7 gram CO2. Een theepot gekookt water komt op 15 gram. "Een zoekactie heeft dus zeker een milieueffect", aldus de fysicus van de Amerkaanse Harvard University.

Per dag worden 200 miljoen zoekacties op internet gehouden. Het zijn daarbij vooral de enorme datacentra van Google die energie vreten. "Google is erg efficiënt: het wil dat een zoekvraag zo snel mogelijk wordt beantwoord. Daarom worden meerdere databanken tegelijk ingezet op verschillende continenten, om de klant zo snel mogelijk te kunnen helpen. Hun eerste zorg is echter niet wat dit aan energie kost of voor het milieu betekent", zegt wetenschapper Evan Mills in dagblad The Australian.

Google wil desgevraagd niet kwijt hoeveel energie zijn tientallen datacentra opslurpen. In zijn totaal is de mondiale it-industrie verantwoordelijk voor twee procent van alle broeikasgassen, evenveel als alle luchtvaartmaatschappijen jaarlijks produceren.Op het bedrijfsblog beaamt Urs Hölzle, operation manager bij Google, wel dat informatietechnologie steeds meer energie vreet nu computers een steeds groter deel van mensen hun leven uitmaken. De zoekgigant investeert dan ook in groene datacenters. Hölzle wijst er echter ook op dat internet goed kan zijn voor het milieu omdat het opzoeken van een antwoord via Google niet alleen een ritje naar de bibliotheek bespaart, maar ook papier.De bewering dat elke zoekactie met Google 7 gram CO2 produceert, klopt volgens Hölzle niet. Hij noemt dit getal veel te hoog omdat Google gemiddeld het antwoord op een zoekopdracht binnen 0,2 seconde heeft en dit gelijk staat aan 0,0003 kWh energie per zoekopdracht. Vertaald naar broeikasgas komt dit volgens de zoekgigant uit op slechts 0,2 gram koolstofdioxide. De operation manager wijst erop dat een gemiddelde auto na 1 kilometer dus net zoveel broeikasgassen produceert als duizend zoekopdrachten via Google. http://googleblog.blogspot.com/

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
13.8 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%