Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Review: De Sims 3 (pc)

01 JUL 2009 Toke Beerens

Soms is er niets lekkerder dan de boel de boel te laten en te ontspannen op de bank bij een nieuwe aflevering van jouw favoriete soap. Maar waarom genoegen nemen met een voorgekauwde soap, als je er zelf één kan maken? Met De Sims 3 hebben de spelers de controle over de sims. Bepaal zelf hoe ze eruit zien, waar ze wonen, wat voor baan ze aannemen en met wie ze een relatie opbouwen.

Foto: Electronic Arts
Foto: Electronic Arts
Foto: Electronic Arts

Maar kan een serie die alweer negen jaar meegaat eigenlijk nog wel wat nieuws bieden? Gamesuitgever Electronic Arts denkt van wel. De vrijheid die spelers krijgen in het nieuwste deel van de Sims-franchise, moet weer hordes mensen aan het beeldscherm kluisteren.

Groter en gedetailleerder

Dat De Sims 3 verder gaat dan ooit, blijkt wel wanneer spelers een nieuwe sim aan moeten maken. De sim op het beeldscherm is een stuk gedetailleerder. Dat valt vooral op wanneer er aanpassingen worden gedaan aan het gezicht of haar. Er wordt namelijk veel meer ingezoomd op de personages. Daarbij blijft het beeld zacht en scherp.

Bij de kleding heb je de mogelijkheid om elk kledingstuk naar eigen wens aan te passen, qua materiaal, patroon en kleur. Deze wijzigen kunnen worden opgeslagen en online worden gedeeld met anderen. Via www.desims3.nl kunnen spelers ook weer kleding en patronen downloaden en toevoegen aan hun eigen Sims 3-wereld.

Eigen willetje

De sim krijgt meer kleur door de karaktereigenschappen die je kunt geven, zoals boekenwurm, bang voor water of vegetariër. Niet langer hoef je met een schuifbalkje aan te geven of iemand lui of juist actief is. Aan de hand van de eigenschappen krijg je verschillende carrièrepaden die je voor jouw sim kunt kiezen.

Hoewel de sims nog altijd primaire behoeftes hebben als slaap, eten en hygiëne, zijn ze prima in staat om voor zichzelf te zorgen. Aan de speler de taak om te zorgen dat ze genoeg nieuwe mensen leren kennen en de nodige vaardigheden eigen maken om promotie te kunnen maken op het werk.

Op het werk hebben de sims ook meer mogelijkheden gekregen. Zo geven managers en chefs tips om hogerop te komen, kunnen ze overwerken en op eigen houtje missies uitvoeren om indruk te maken op de leiding. Zorg wel dat de sims niet te gestrest raken, anders werkt het uiteindelijk averechts.

Open wereld

Zodra spelers aan de slag gaan met de game, gaat er letterlijk een wereld voor hen open. Waar een sim eerst verplicht de auto of taxi moest nemen om naar een ander deel van de stad te gaan, kunnen ze zich nu al wandelend en zonder laadtijden verplaatsen binnen de stad.

In de stad zijn verschillende openbare ruimten, zoals winkels, restaurants en een bibliotheek. Veel van die plaatsen bieden de mogelijkheid om de sims verder te ontwikkelen. Zo worden er cursussen gegeven in het theater en restaurants, kan er getraind worden in een stadion en is er voor het eerst mogelijk om een parttime baan te nemen in bijvoorbeeld een supermarkt of op de begraafplaats.

Bouwen en kopen

Ook in De Sims 3 zijn er legio mogelijkheden om jouw ideale huis te bouwen. Dit kun je doen door een leeg kavel te kopen en van de bodem af zelf een huis te bouwen. Verder kun je een bestaand huis kopen en deze naar eigen smaak verbouwen of via de website één van de huizen downloaden die architectonische liefhebbers hebben gebouwd.

Om een sim gelukkig te maken, is ook het interieur erg belangrijk. In de koopmodus kun je het salaris van de sims besteden aan allerlei meubels en elektronische hoogstandjes. Voor het eerst komt Electronic Arts met de mogelijkheid om met echt geld SimPoints te kopen. Deze SimPoints kunnen spelers vervolgens besteden in de online winkel. De eerste 10 euro krijgen spelers gratis.

Voor wie zijn tijd liever niet besteed aan bouwen en kopen, is er de mogelijkheid om zodoende gewoon een gemeubileerd huis te kopen. Ben je meteen overal vanaf. Of de sim echter het huis mooi zal vinden, is nog maar de vraag.

Zoals vanouds verslavend

De Sims 3 weet de lat weer hoger te leggen. De game ziet er goed uit, biedt nog meer mogelijkheden en zorgt weer voor uren speelplezier. Als minpunt kan misschien genoemd worden dat er geen uitbreidingen, zoals we die kennen van De Sims 2, al standaard in de game zitten. Je kunt dus niet voor het studentenleven kiezen of zelf een winkel openen. Waarschijnlijk zullen die straks gewoon weer los te koop zijn. Op zich was dat te verwachten, maar we zijn inmiddels wel erg verwend door De Sims 2.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
NNW4
Beurs AEX
AEX 525.42
+ / - +0.72%