Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium

Grieken arresteren Tsjechische ontwikkelaars vanwege spionage

12 SEP 2012

GEEN - Twee medewerkers van Arma III-ontwikkelaar Bohemia Interactive zijn door de Griekse overheid gearresteerd op verdenking van spionage. De Tsjechen zijn op het eiland Lemnos betrapt op het fotograferen van een militaire basis.

Arma III speelt zich af in de toekomst en centraal staan de Griekse eilanden Lemnos en Ai Stratis waar de NAVO probeert een Iranese invasie tegen te houden. Inzicht in de aanwezige militaire faciliteiten kan daarbij handig zijn, maar volgens Bohemia waren de twee alleen op vakantie.

“We kunnen bevestigen dat twee Bohemia-medewerkers, onze collega’s en vrienden, gearresteerd zijn op hun vakantie in Lemnos. Ze bezochten het eiland puur en alleen voor het genieten van de prachtige natuur op het eiland,” laat topman Marek Spanel weten op het officiële forum van Bohemia Interactive.

“Sinds de oprichting in 1999 heeft Bohemia games gecreëerd die alleen gebaseerd waren op publiekelijk toegankelijke informatie. We respecteren altijd de wet en we hebben nooit iemand geïnstrueerd om de wetten van enig land te schenken. Datzelfde geldt voor Arma III. Momenteel proberen we de jongens daar te steunen, evenals hun vrienden en familie die geraakt zijn door deze situatie. We hopen oprecht dat het een jammerlijk misverstand is.”

Dat de Griekse overheid streng kan zijn, bleek al in 2002 toen twee Nederlandse vliegtuigspotters voor de rechter moesten verschijnen.

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
-2.2 °C
ZO1
Beurs AEX
AEX 454.47
+ / - +1.08%