Nieuws/Entertainment

OG3NE in actie op Songfestival

De tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival begint donderdagavond met de Servische inzending, maar in Nederland zal met name worden uitgekeken naar het zesde liedje: Lights and Shadows van OG3NE. De Nederlandse zussen Lisa, Amy en Shelley staan op het programma na het jodelen-ontmoet-rapnummer van Roemenië en vóór de zigeunermuziek-ontmoet-rapmuziek uit Hongarije.

Als de bookmakers een juiste inschatting hebben gemaakt haalt OG3NE met gemak de finale, aanstaande zaterdag. Volgens voorspellingen staan ze zelfs in de top 10. De laatste keer dat Nederland het songfestival won, was in 1975 met het liedje Ding-a-dong van Teach-In. Douwe Bob veroverde vorig jaar de elfde plek.

Van de achttien landen die donderdag op het podium komen, gaan er tien door naar de finale. De stemmen worden voor de helft door een vakjury en voor de andere helft door het Europese publiek via televoting bepaald.

België

Afgelopen dinsdag was de eerste halve finale. Onder meer Zweden, Australië (dat sinds een paar jaar ook mee mag doen aan het Europese liedjesfestijn), Azerbeidzjan, Portugal en België veroverden toen een van de tien finaleplekken.

Zes landen zijn zeker van een plek in de finale: Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje omdat deze landen het meest betalen voor het festival. Ook de Oekraïne, als winnaar van vorig jaar, is verzekerd van een finaleplaats.

Voorspellingen

Volgens de peilingen is de grootste kanshebber voor de eindzege Italië. Maar door niet geheel vlekkeloze repetities van zanger Francesco Gabbani, gooit de Portugees Salvador Sobral met zijn liedje Amar Pelos Dois ook hoge ogen.

De generale repetitie van OG3NE verliep woensdagmiddag ook nog niet helemaal foutloos door een te vroege start van een van de dames. Maar de uitvoering woensdagavond voor de vakjury's ging, dankzij wat extra vuur en passie, zoals gepland.