Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Woensdag 28 juni
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Tegen beter weten in

16 MEI 2008 Felix Wilbrink

Dames en Heren, u krijgt vanaf morgen de kans om de nieuwste editie van Will Jansen’s Culinaire Almanak te kopen. Laat me u direct waarschuwen. Die Will Jansen is een gevaarlijke querulant.

Ogenschijnlijk een zeer aardige betrokken man die vooral met zijn mooie blad Bouillon de echt culinair geïnteresseerden bereikt, maar in werkelijkheid een wolf in schaapkleren. De man heeft het zich namelijk in zijn hoofd gezet dat voedsel veilig moet zijn, dat voedsel ons lichaam niet mag schaden maar moet voeden. Dat voedsel iets bijzonders is. Zie daar denkfout nummer één. Voedsel is niets bijzonders, natuurlijk. Voedsel dient om aan verdiend te worden en is dus onderhevig aan wat de markt ermee wil. En dat is veel voor weinig. Dat begrijpt een kind.

Die Jansen echter denkt dat voedsel vrij zou moeten zijn van alles wat ons zou kunnen bedreigen en dat voedsel zo goed mogelijk en rijk mogelijk moet worden geproduceerd.

Enige tijd geleden zat ik tijdens een diner met deze man aan dezelfde tafel. Eindeloos bleef hij wauwelen over een kaasmaker die zijn koeien liet kiezen hoe en waar ze wilden staan of liggen. En dan beweerde hij glashard dat de melk, kaas en boter op deze boerderij uitzonderlijk van kwaliteit waren. Dat kan natuurlijk niet. Iedereen weet dat het geen donder uitmaakt of je koeien goedkope voederkoeken geeft of eerste klas uitgekiende voeding. Er komt toch gewoon melk uit?

Moet je eens aan die Jansen vertellen. Dan beweert hij glashard dat de melk die we vandaag de dag kopen een product is van een industrieel proces waarbij de melk in tientallen componenten wordt gesplitst om dan weer letterlijk in elkaar te worden gezet. Hij ziet niet in dat het veel veiliger is dat de industrie onze melk even nakijkt. Domme man, die Jansen

Nu is hij voor deze Culinaire Almanak de supermarkt ingegaan. Hardwerkende grootgrutters lastig vallen, dat kan die. Ik weet nu al dat hij gaat beweren dat er een onverantwoordelijke grote hoeveel e-nummers en andere kleurstoffen in de daar aangeboden voeding zit. En teveel zout en gevaarlijke smaakstoffen. En natuurlijk weer dat oude verhaaltje dat er in sommige producten dierlijke resten zitten die we hier helemaal niet eens willen noemen. En dan gaat hij zo ook nog roepen dat de volksgezondheid in gevaar is en een beetje behoorlijke regering al lang had ingegrepen. Haha, alsof we ooit een beetje behoorlijke regering zullen krijgen. Onze huidige minister van Landbouw riep bij aantreden dat ze voor veiliger voedsel was en schaarde zich vervolgens achter flatgebouwen vol koeien, als kalf ga je er in en als worst kom je er uit. Dat is nog eens verstandig, staan die beesten ook niet in de weg.

Dames en heren, wanneer u deze Culinaire Almanak koopt wordt het heel lastig voor u om gewoon wat hier en wat daar in uw boodschappenwagen te gooien. Niet doen dus. Beter maar om het allemaal niet te weten.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
ONO3
Beurs AEX
AEX 518.73
+ / - -0.36%
');"> ">

Kijkje in illegaal sigarettenhol
Telegraaf VNDG was erbij toen de FIOD een illegale sigarettenfabriek in Utrecht oprolde. Op de...

Meest gelezen op Telegraaf.nl

Telegraaf | Buitenland | Binnenland | Prive | Digitaal | Telesport | Vrouw | DFT | Film en Uitgaan | Vrij | Autovisie | Gezondheid |
Meer Premium