Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Woensdag 23 augustus
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rijp en zoet van het land

Echte aardbeien!

19 JUN 2009 Felix Wilbrink

Wanneer je aardbeien ziet, zijn het geen goede aardbeien. Want aardbeien ruik je al voordat je ze ziet. We zitten midden in de aardbeientijd en er is niets mooiers dan kinderen te zien met een berg van die heerlijke rode vruchten voor zich. Het aller- en allerlekkerst wanneer ze zo van de plant uit de warme zon zijn geplukt, en dan overgieten met heel licht geslagen room.

Please Wait ...
loading media player ...

Aardbeien

Foto: Jos Schuurman
Foto: Frank de Ruiter

„Mijn dochter zat ooit bij kennissen aan tafel en kreeg aardbeien voorgezet. Ze nam er een grote verwachtingsvolle hap van, kauwde even en keek toen met afgrijzen in haar ogen rond. Bah, riep ze, dit zijn niet de aardbeien van opa. Daarmee bedoelde ze de aardbeien die mijn vader vroeger op dit land teelde. Weet je wat het grappige is, ze eet nog steeds alleen aardbeien van deze grond. Eigenlijk heb ik ze hoofdzakelijk nog staan voor haar en een paar klanten die de weg weten.” Onze huiskweker Wim Bijma zit weer eens op zijn knieën tussen de oogst, aardbeien ditmaal.

„Wist je dat aardbeien bloedzuiverend zijn?” Bijma’s ogen glinsteren. Hij heeft me net een aardbei voorgehouden, vol, rood, geurend en vol sap en smaak. De eerste vlek zit al in mijn hemd want het is iedere keer weer een verrassing hoe sappig echte en rijpe aardbeien zijn. „In de jaren vijftig van de vorige eeuw had mijn vader hier enorme hoeveelheden aardbeien staan. Kijk, ik heb er nog een foto van. De bakker uit het dorp kwam dan vragen wanneer ze rijp zouden zijn. Hij bakte dan extra wittebroden. Dat was dé traktatie van die jaren, wittebrood met geprakte aardbeien er op.”

„Natuurlijk haal je je aardbeien waar mogelijk bij de kweker, of de groenteman. Het is toch zo logisch als wat. Een aardbei bij de super is dagen eerder, vaak nog onrijp geplukt. Dat kan niet anders door de grote logistiek die erachter zit. Een groenteman kan ze zo rijp mogelijk van de veiling halen. En helemaal mooi is natuurlijk wanneer je naar de kwekers zelf gaat, dan zijn ze net geplukt en ook nog vaak goedkoper.”

„Deze aardbeien, korona’s, horen bij de soorten die het midden van de oogst vormen. Het zijn volgens vrijwel iedereen de allerlekkerste aardbeien die je kunt telen maar ze hebben een nadeel, ze reizen niet goed. Plukken en eten, liefst binnen één dag. Het is alsof de duivel ermee speelt, zo gauw je rassen kweekt die langer houdbaar zijn, blijkt dat ten koste van de smaak te gaan.”

„Nee, zelf ben ik opgehouden met aardbeien, behalve dit bed dan. Het grootste probleem is plukkers vinden. Vroeger had je schooljongens zat die er wat bij wilden verdienen en als de vakanties waren begonnen dan kwamen de moeders ook. Maar tegenwoordig kunnen ze kennelijk elders meer verdienen of hebben het niet meer nodig. Het arbeidsloon wordt simpelweg te hoog om de teelt rendabel te maken. Zeker in deze streek.”

Het land en de kas van Wim Bijma staan dan ook aan de rand van Amsterdam, vlak naast de grens met Halfweg, Niet echt meer een landelijke omgeving. „Ook nu weer heb ik voordeel van het veen dat hier nog in de grond zit. Niet alleen houdt het vocht vast, wat mooie grote vruchten oplevert, het heeft ook invloed op de smaak. Rijker en voller dan elders. Juist in de tijd dat de vruchten opzwellen, is het meestal een droge periode. Dan zie je dat er vooral op zanderige grond water bij moet. Dat gaat ook weer ten koste van de smaak.”

Voor liefhebbers: kijk rond op het internet. Daar vind je tientallen kwekers die aan huis verkopen. Het leuke is om ook wat tweede keus mee te nemen en daar eens mee te gaan experimenten. Wat dacht je van je eigen glunderende gezicht wanneer je op een mooie warme dag je eigen aardbeienlimonade kunt proeven. Of een cocktail met aardbeien en campari. En vergeet niet die buitengewoon lekkere combinatie van heel fijn gesneden basilicum over de aardbeien, met een heel, heel klein beetje peper erbij. Zelf volgend jaar je eigen aardbeien oogsten? Wim Bijma: „Dan moet je zorgen dat je jonge planten vóór 20 augustus in hun bedje staan. Dan kunnen ze goed aanslaan. De plant vormt al in de herfst de kern van de bloemen waar later de aardbeien aan komen. Doe er meteen lekker wat stro omheen. In het voorjaar nog wat extra stro, dan blijven de vruchten mooi schoon.”

Verder van het land? „Rabarber, nog volop. Prachtig om met aardbeien te combineren. Nog een paar weken en de eerste bonen van de koude grond zijn er. Kapucijners, tuinbonen, doperwten. Heel even geduld nog.”

Trek gekregen in aardbeien? Kijk voor recepten aan de rechterkant van dit artikel.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
21.9 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%
');"> ">

Gruwelijke details dood journaliste
Een deel van het lichaam van de Zweedse Kim Wall (30) is gevonden, maar deze vragen zijn nog...

Meest gelezen op Telegraaf.nl

Telegraaf | Buitenland | Binnenland | Prive | Digitaal | Telesport | Vrouw | DFT | Film en Uitgaan | Vrij | Autovisie | Gezondheid |
Meer Premium