Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.

SNELNIEUWS

Woensdag 26 juli
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Wij zijn dus NIET gek!

20 FEB 2009 Felix Wilbrink

Wij zijn dus niet gek! Laat me jullie eerst feliciteren en hartelijk bedanken. De stroom reacties van lezers die wel een stukje vlees in echte boter willen aanbraden, was zo groot dat de grootste boterproducent van ons land, Campina/Friesland Food, volledige opening van zaken gaf. Wij zijn dus niet gek. Ja, de boter die wij in de supermarkt kopen, spettert meer en brandt eerder aan dan boerenboter.

Dus al die deskundigen die riepen dat er niets aan de hand was, dat het aan ons lag, dat wij niet meer kunnen koken, dat wij het vuur te hoog zetten, dat wij niet moeten zeuren, die zogenaamde experts, die zaten maar wat te kletsen.

Laat me wel even zeggen dat ik het top vind dat een bedrijf als Campina uiteindelijk gewoon volmondig erkent dat er iets aan de hand is.

Het ligt aan de zuurstof. Althans dat denken ze nu. In boerenboter zit zuurstof. Die zuurstof zorgt ervoor de de melkeiwitten mooi opbruisen, dat het aanwezige vocht verdampt en dat je van die prachtige goudbruine boter in je braadpan hebt. Bij fabrieksboter is de zuurstof er uitgehaald. De melkeiwitten slaan meteen neer in de pan, samen met het vocht. De eiwitten verbranden en naar mate het botervet heter wordt begint de boel te spatten.

Wat ze bij Campina nog niet snappen, en ik eerlijk gezegd ook nog niet, is dat het spatten volgens jullie de laatste jaren erger is geworden. Het zal nog wel even duren voordat we er uit zijn. En nu het vreemdste nieuws, Campina laat weten te gaan onderzoeken of er behoefte is onder het publiek aan boter waar je ook goed in kunt braden. Krak, dat is mijn klomp. Advies, koop boerenboter, dus!

Nog even iets recht zetten. In de botertest die ik voor Vara’s Kassa mocht doen, samen met topchef Toine Smulders, kwam de eerder door mij hier aangeprezen Demeter boter er niet te best uit. Ik braad meestal in Demeter boter en was zeer verrast. Tot ik de wikkel zag. Demeter is een keurmerk. Dat kan je aanvragen. Ook Campina heeft een lijn Demeter boter. De boter die ik gebruik komt echter van een veel kleinere zuivelfabriek en bevat kennelijk nog wel zuurstof. Bij Demeter ligt al enige tijd de telefoon van de haak, helaas. Zo klaar met die boter nu? Nee, nog één keer! Hoe maak je de perfecte biefstuk? Ten eerste, die koop je bij de slager. Goedkoop is rommel, ook als het crisis is. Dan zet je een braadpan, of koekenpan op het vuur. Half hoog. Klont echte boerenboter er in en dan goudbruin laten worden. Biefstukje, dat al een uurtje buiten de koelkast op kamertemperatuur is gekomen licht zouten en mooi dichtschroeien, gas laag, nieuwe klont boter erbij en de biefstuk nu warm laten worden. Afhankelijk van je smaak, drie, vijf of zeven minuten. Langer dan zeven minuten, dan moet je geen biefstuk nemen. Nu het vlees uit de pan, vuur loeihoog, boter, heet, heter, heetst, en ja, die scheut water er in. Goed het aanbaksel losroeren met een houten spatel of lepel. Paar snufjes zeezout erbij, flinke draai met de pepermolen, gordijnen dicht, kaars aan, even geen crisis. Want wij zijn dus niet gek!

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
NW2
Beurs AEX
AEX 524.69
+ / - +0.58%
');"> ">

Sylvie schudt billen in bikini
Aan boord van een luxe jacht laat Sylvie Meis zich even helemaal gaan, in haar bikini.

Meest gelezen op Telegraaf.nl

Telegraaf | Buitenland | Binnenland | Prive | Digitaal | Telesport | Vrouw | DFT | Film en Uitgaan | Vrij | Autovisie | Gezondheid |
Meer Premium