Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

SNELNIEUWS

Dinsdag 26 september
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Premier Mark Rutte heeft zich kritisch uitgelaten over het feit dat de Russen het Greenpeace schip hebben geënterd.
Premier Mark Rutte heeft zich kritisch uitgelaten over het feit dat de Russen het Greenpeace schip hebben geënterd.
Foto: ANP

Rutte kritisch over enteren schip Greenpeace

20 SEP 2013

DEN HAAG - Nederland heeft via het ministerie van Buitenlandse Zaken bij Rusland opheldering gevraagd over het enteren van een schip van milieuorganisatie Greenpeace. Premier Mark Rutte zei vrijdag dat Nederland onder meer wil weten waar de actie van de Russen tegen Greenpeace heeft plaatsgevonden.

„Het zou mogelijk in de Russische economische zone zijn gebeurd, maar niet in de Russische veiligheidszone”, aldus Rutte. Verder vindt de premier dat Moskou Nederland had moeten informeren voordat de kustwacht het schip Arctic Sunrise van Greenpeace donderdag bij Nova Zembla enterde. Het schip voer namelijk onder de Nederlandse vlag.

Op dit moment houden de Russen de 30 activisten vast die op de Arctic Sunrise zitten. Rusland zegt dat het schip is geënterd, omdat de kapitein weigerde te stoppen tijdens een protestactie tegen olieboringen door het Russische aardgasbedrijf Gazprom. Ook weigerde de kapitein volgens de Russen zijn schip te laten onderzoeken.

Maar volgens Greenpeace hadden de Russen niet de kapitein moeten vragen of het schip onderzocht mocht worden, maar Nederland. De milieuorganisatie stelt dat de Arctic Sunrise zich in internationale wateren bevond toen het werd geënterd. Het was Greenpeace vrijdag nog steeds niet duidelijk of er een concrete verdenking bestaat. „Wij hebben tot dusver geen formele bevestiging van mogelijke verdenkingen ontvangen”, zei een woordvoerder. Greenpeace eist de vrijlating van de 30 activisten. Ook wil de milieuorganisatie dat de Russische autoriteiten de Arctic Sunrise vrijgeven

Geert-Jan Knoops, internationaal strafrechtsdeskundige, meent dat de kustwacht niet bevoegd was om de Arctic Sunrise te enteren. „Operaties buiten de territoriale wateren zijn voorbehouden aan de marine van een land”, legt Knoops uit. „Daar gelden internationale zeerechtsverdragen.”

De Arctic Sunrise wordt naar de haven van Moermansk in het noorden van Rusland gesleept. Het schip komt daar op zijn vroegst maandag aan. Greenpeace voert actie tegen het voornemen van Shell om met Gazprom bij Nova Zembla naar olie te boren. Het Prirazlomnaja platform, waaraan twee actievoerders zich in de nacht van dinsdag op woensdag vastketenden, zou in slechte staat zijn.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.2 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.61
+ / - +0.16%
');"> ">

PvdA`er ontploft van woede
Het gaat er heftig aan toe in de Tweede Kamer tijdens de discussie over het eigen risico. Kijk hoe...

Meest gelezen op Telegraaf.nl

Telegraaf | Buitenland | Binnenland | Prive | Digitaal | Telesport | Vrouw | DFT | Film en Uitgaan | Vrij | Autovisie | Gezondheid |