Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!

SNELNIEUWS

Maandag 25 september
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Soldaat van Oranje

Succesverhaal Soldaat van Oranje viert groots zijn vijfde verjaardag

’Fans blijven komen’

30 OKT 2015 Wilma Nanninga

Ruim 1,8 miljoen bezoekers trok de musical Soldaat van Oranje al. De spectaculaire, nog altijd elke avond steevast uitverkochte musical in de theaterhangaar Valkenburg viert vanavond zijn vijfde verjaardag. Een in Nederland nog nooit vertoond record. En het succesverhaal gaat verder. De voorstelling over Eric Hazelhoff Roelfzema is in de toekomst ook in een speciaal gebouwd Engels theater te zien.

Producent en initiatiefnemer Fred Boot zit met de gastenlijst van vanavond voor zich. Als koninklijke afgevaardigde zal prins Pieter Christiaan over de rode loper komen: „Hij is actief in een speciale stichting van ons, die het mogelijk maakt dat middelbare scholieren de voorstelling voor kostprijs zien. Ik ben ongelooflijk dankbaar dat deze droom zo heeft uitgepakt. Dit miljoenenproject begon simpel: Ik wilde mijn kinderen uitleggen hoe de Tweede Wereldoorlog in elkaar zit, voor welke keuzes je komt als je te maken krijgt met oorlog: Sluit je je ogen of kom je in verzet?”

Fred Boot kreeg contact met de toen nog levende echte soldaat van Oranje, Eric Hazelhoff Roelfzema en mocht zijn boek omvormen tot een musical. Hij vroeg Edwin de Vries het script te schrijven, het Amerikaanse duo Tom Harriman en Pamela Ola de liedjes en de muziek te maken. Theu Boermans tekende later voor de regie en collega producent Robin Delevita verzon de gigantische draaischijf waarop het publiek langs de decors glijdt. Fred vond intussen een investeerder, die bijna 10 miljoen euro in zijn plan wilde steken.

„Hij nam een groot risico, maar het geld is allang terug. We verkopen nog steeds elke avond 1100 kaartjes en meer dan een kwart van de mensen is er al voor de tweede of derde keer. Families komen steeds weer in andere samenstelling.”

Het idee om de musical in een andere dan een gebruikelijke theaterlocatie te gaan doen, ontstond snel. „We moesten iets anders bieden dan de fantastische producties die Joop van den Ende en Albert Verlinde in de reguliere theaters neerzetten. Ik kwam onder meer in gesprek met generaal (bd.) Dick Berlijn en we gingen praten over militaire locaties. Vliegbasis Valkenburg was al sinds 2005 dicht en de basis ligt bovendien in de driehoek van Hazelhoffs leven, opgegroeid in Wassenaar, gestudeerd in Leiden, in de oorlog vaak met een bootje geland op het strand van Katwijk. Bovendien waren de eerste Duitse bombardementen op 10 mei 1940 gericht tegen de vliegbases Valkenburg en Ypenburg.”

Fred Boot: „Edwin had in het allereerste script geschreven: en dan rijdt er een Dakota het toneel op. Ik heb er toen de wenkbrauwen over gefronst. Maar dat laten we in Valkenburg echt gebeuren: de theatermuren rijden weg en op de landingsbaan van Valkenburg taxiet voor de ogen van het publiek een Dakota naar het toneel. Het Aviodrome heeft ons een Dakota van Prins Bernard geleend.”

Waterval

De vijfde verjaardag van de productie levert een waterval aan cijfers op. Meer dan 140 acteurs speelden intussen in Soldaat van Oranje. Als Koningin Wilhelmina bijvoorbeeld onder meer Catherine ten Bruggencate, Anne Wil Blankers en Petra Laseur: „Ze hadden steeds een contract van een jaar en daarna andere verplichtingen. De eerste soldaat van Oranje vertolker Matteo van der Grijn is na zijn eerste jaar in 2010, in 2013 en 2014 nog terug geweest. Maar het houdt nu nog niet op.”

Dat laatste is nog even spannend geweest. Het huurcontract van de hangaar liep eerst tot 2013 en daarna zou er woningbouw worden gepleegd. Fred Boot: „De crisis heeft ons gered, er kwam nog even geen woningbouw. We hebben nu verlenging tot 2018.”

En de Soldaat gaat naar Engeland? „Dat gaat uiteindelijk wel gebeuren, ja. We zijn nu bezig met het script. De befaamde Britse scriptschrijver Jeremy Brock buigt zich over aanpassingen die nodig zijn. Voor de Engelse markt is het belangrijk dat er meer scènes in Londen spelen. Zo is er een scène toegevoegd die in de favoriete nachtclub van Eric Hazelhoff in Regent Street speelt. Wat handig is, is dat de tekst van de nummers oorspronkelijk in het Engels was geschreven. Dat internationale van de voorstelling voelde ik toen blijkbaar al aankomen”, knipoogt hij.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.9 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%
');"> ">

Gigantische schildpad aangespoeld
Een reuzenschildpad van twee meter lang is dichtbij Barcelona aangespoeld. Een kraan kon het dier...

Meest gelezen op Telegraaf.nl

Telegraaf | Buitenland | Binnenland | Prive | Digitaal | Telesport | Vrouw | DFT | Film en Uitgaan | Vrij | Autovisie | Gezondheid |