Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?
premium
Foto: TLG

Dapper strijden zonder zwaard

Recensie: Scabbard Samurai

16 JAN 2013 Erik Koch

Na de dood van zijn vrouw tijdens een epidemie gooide samoerai Kanjuro Nomi zijn levenslust en zijn zwaard weg. Twee jaar vocht hij niet meer. Een onvergeeflijke schande, vindt zijn koning. Net als 12 ongelukkigen vóór hem krijgt Nomi als straf een tijdspanne van dertig dagen om het zoontje van de koning aan het lachen te maken. De prins verloor tijdens de ziektegolf zijn moeder en ligt sindsdien lusteloos op bed. Als Nomi geen glimlach kan oproepen, moet hij zelfmoord plegen.

Filmgegevens
Titel Scabbard Samurai
Regisseur Hitoshi Matsumoto
Productiejaar 2012
Genre drama, komedie
Hoofdrolspelers [Sea Kumada , Takaaki Nomi]
Rating full star full star half star

De veroordeelde krijger probeert het met sinaasappels in zijn oogkassen, bamislierten uit zijn neus en nog uitzinniger fratsen. Hij maakt zich belachelijk, maar niemand lacht. Als de dag des oordeels nadert, neemt zijn kritische dochtertje het heft in handen. Ze krijgt toestemming om buiten de kasteelmuren variéténummers rond haar vader te organiseren en trekt daarmee steeds meer publiek. Zelfs de koning glimlacht. Nu zijn zoontje nog.

Als de vertederende kleine Tae (Sea Kumada) de hoofdrol naar zich toetrekt, lijkt Scabbard Samurai zich na een potsierlijke eerste fase te ontwikkelen tot een kindersprookje, dat ook buiten Japan emoties oproept. Valse hoop, wanneer Tae’s vader (Takaaki Nomi) haar eerdere oproep om zich een waardige samoerai te tonen, met harakiri beantwoordt. Gelukkig is er nog zoiets als reïncarnatie, proclameert regisseur Hitoshi Matsumoto. Net zo eigenaardig als zijn onevenwichtige film is de uitbreng in de Nederlandse bioscoop.

 

Vaker Premium artikelen lezen?
Registreer en lees elke maand
15 Premium artikelen gratis!
Vaker Premium artikelen lezen?
Dit is het laatste gratis Premium artikel dat u kunt lezen. Tijd voor een abonnement?

Reacties

9.1 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 469.77
+ / - +0.66%