Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Roos (Rifka Lodeizen) blijkt dodelijk ziek.
Roos (Rifka Lodeizen) blijkt dodelijk ziek.

Filmrecensie: ’Verdwijnen’

Dood op de hielen

02 MRT 2017

Sommige dingen zijn niet te filmen. De dood bijvoorbeeld. In plaats daarvan proberen regisseur Boudewijn Koole en scenariste Jolein Laarman het leven te vangen in het aangezicht van deze onbekende afgrond. Met een portret van een jonge vrouw die door een ongeneeslijke ziekte op het randje balanceert.

Filmgegevens
Titel Verdwijnen
Regisseur Boudewijn Koole
Productiejaar 2017
Genre Drama
Hoofdrolspelers []
Rating full star full star full star

Vanuit hun (uiteenlopende) persoonlijke betrokkenheid bij dit onderwerp, maakten Koole en Laarman Verdwijnen, nadat zij eerder samen succes boekten met het veel gelauwerde Kauwboy (2012). Koole streek daarvoor opnieuw neer in de Noorse leegte die hij ook al als achtergrond gebruikte voor zijn vorige film Beyond sleep (2016). De sneeuw bedekt het landschap als Roos (Rifka Lodeizen) hier haar moeder Louise (Elsie de Brauw) en haar 13-jarige halfbroertje Bengt (Marcus Hanssen) bezoekt. Zijn verjaardag is de aanleiding, maar niet de reden voor haar komst.

Terwijl de relatie van Roos met Bengt liefdevol is, wordt de verhouding met haar moeder gekenmerkt door kilheid. Tussen hen zit duidelijk veel oud zeer, al wil Louise er aanvankelijk niet aan om daarover te praten. Toch zet haar dochter door, omdat zij weet dat er weinig tijd meer is. Al houdt ze dat bericht lang voor zichzelf. Een ex-vriend met wie Roos toch nog wil vrijen, is de eerste met wie ze dat nieuws deelt. En aan wie ze even haar angst toont.

In Verdwijnen wordt veel niet gezegd, een aanpak waar de twee hoofdrolspeelsters goed mee uit de voeten kunnen. Wel komt Koole met erg simpele verklaringen voor de ontstane verhoudingen. Ook legt hij de symboliek er soms wat dik bovenop in deze verder zo verstilde film, waarin een mensenleven langzaam wegsmelt.

Marco Weijers

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%