Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Star (Sasha Lane) valt voor de charismatische Jake (Shia LaBeouf) in ’American honey’.
Star (Sasha Lane) valt voor de charismatische Jake (Shia LaBeouf) in ’American honey’.

Filmrecensie: ‘American honey’

Jong, snel en wild in roadmovie

09 MRT 2017

De vrijheid lonkt, met onbegrensde mogelijkheden. De 18-jarige Star geeft zich over aan haar eigen versie van de Amerikaanse Droom als zij haar deprimerende gezinssituatie verruilt voor een reizend bestaan. Als lid van een groepje jonge abonnement-verkopers schuimt zij in American honey de binnenlanden van de Verenigde Staten af. Hongerig om zich ergens mee verbonden te voelen, maar vooral ook op zoek naar zichzelf.

Filmgegevens
Titel American Honey
Regisseur Andrea Arnold
Productiejaar 2017
Genre Roadmovie
Hoofdrolspelers []
Rating full star full star full star

Andrea Arnold (Red road, Fish tank, Wuthering heights) maakt als Britse cineaste haar Amerikaanse debuut met American honey, een energieke roadmovie over het avontuur dat opgroeien heet. Nieuwkomer Sasha Lane speelt Star, met een mengeling van naïviteit en branie. Shia LeBeouf geeft met overgave gestalte aan Jake, de charismatische voorman van haar ‘crew’. Verkopen kan hij, hoeveel leugens hij daarvoor ook moet opdissen. En zijn aandacht voor haar geeft Star dat zo begeerde gevoel van bevestiging. Al heeft ze aanvankelijk wel moeite met zijn verkoopmethoden. Krystal (Riley Keough) blijkt intussen de échte baas van het bonte gezelschap, dat zij op een heel manipulatieve manier stevig onder de duim houdt.

Arnold schetst in haar impressionistische film langzaam hoe de verhoudingen liggen. Intussen weet ze de jeugdige rebelsheid en levenslust van dit zooitje ongeregeld te vangen, zowel in beelden als met muziek. Maar hoe treffend haar sfeertekening ook mag zijn, uiteindelijk gaat de lange reis waar zij ons deelgenoot van maakt nergens naartoe. Dat wringt.

Marco Wijers

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.5 °C
ONO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%